Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη θαυματουργή Εικόνα «Άξιον Εστί»

  • Δόγμα

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου

Σε αναμονή της έλευσης της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί» βρίσκεται η Αρχιεπισκοπή Αθηνών αλλά και ολόκληρη η εκκλησιαστική κοινότητα. Η εικόνα αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα στις 3 Μαΐου, οπότε και θα γίνει επίσημη υποδοχή Της με τιμές Αρχηγού Κράτους από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο στο κέντρο της πόλης, μπροστά από το μνημείο του «Άγνωστου» στρατιώτη και θα εναποτεθεί στο μητροπολιτικό ναό Αθηνών.

Αρχικά, η συμφωνία της Αρχιεπισκοπής με την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους ήταν να έρθει η Εικόνα μέσα Μαρτίου, από 15 έως 27, ώστε να παραμείνει και στην Πανήγυρη του μητροπολιτικιού ναού ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αλλά η τραγωδία των Τεμπών ανέβαλε το αρχικό αυτό σχέδιο, όχι χωρίς γκρίνιες και επικρίσεις.

Σύμφωνα με κύκλους της Αρχιεπισκοπής, δεκάδες χιλιάδες πιστοί πρόκειται να επισκεφθούν τη μητρόπολη της Αθήνας προκειμένου να προσκυνήσουν τη θαυματουργή Εικόνα, η οποία θεωρείται η πλέον θαυματουργή της Αθωνικής Πολιτείας. Η Εικόνα, η οποία είναι διαστάσεων 70,5×44 εκατοστών, χωρίς την αργυρή θήκη που την περιβάλλει, έχει αγιογραφηθεί στα χρόνια της Εικονομαχίας και η όψη της είναι επιβλητική, με γλυκιά σοβαρότητα. Στα 1836 το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας σκεπάστηκε με λιθοστόλιστο αργυροχρυσωμένο κάλυμμα (υποκάμισο), θαυμαστής αγιορείτικης τέχνης, το οποίο φέρει στο εξωτερικό της περίβλημα τις σφραγίδες των είκοσι μονών.

Το Dogma.gr επικοινώνησε με ταξιδιωτικά γραφεία της Αθήνας, τα οποία, πράγματι, επιβεβαίωσαν ότι ήδη έχουν γίνει κρατήσεις πολλών πούλμαν τόσο εκτός όσο και εντός Αθηνών, από μητροπόλεις και ενορίες, ώστε αρκετοί πιστοί να έρθουν και να προσκυνήσουν από κοντά τη θαυματουργή Εικόνα.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα του μητροπολιτικού ναού, αν και αυτό πρόκειται να οριστικοποιηθεί ανάλογα με τις καθημερινές ανάγκες των πιστών, οι πιστοί θα έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν την Εικόνα από νωρίς το πρωί έως τα μεσάνυχτα, οπότε, εκτός απροόπτου, ο ναός θα κλείνει για ασφάλεια και καθημερινά θα τελούνται Θείες Λειτουργίες και Παρακλήσεις προς τιμήν της Παναγίας.

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγες οι επικρίσεις που δέχεται η Αρχιεπισκοπή Αθηνών για την απόφασή της να αναβάλλει την έλευση της Εικόνας στην αρχική της ημερομηνία, όπως είχε κανονιστεί στα μέσα Μαρτίου. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι περισσότερο τότε και εξαιτίας του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών, οι πιστοί είχαν ανάγκη την παρηγοριά και τη Χάρη της Παναγίας, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πλέον πνευματικά τις συνέπειες του θανάτου τόσων συνανθρώπων μας και δη, νέων.

Όπως και να έχει, το κέντρο της Αθήνας ετοιμάζεται για την υποδοχή της θαυματουργής Εικόνας, με τα μέτρα της Αστυνομίας και της Τροχαίας γύρω από τη μητρόπολη να είναι αυξημένα, ώστε να διευκολυνθεί η απρόσκοπτη προσέλευση των πιστών από κάθε σημείο της Ελλάδος.

Δείτε ακόμη: 

TOP NEWS