Η εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο βυζαντινό μοναστήρι στο Τσέλο

  • Dogma

Στα νότια της Μυθικής Ασίνης και σε απόσταση 8κμ από την πόλη του Ναυπλίου, βρίσκεται το καθολικό της Μονής, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Μπουγιώτης Βαγγέλης

Στα νότια της Μυθικής Ασίνης και σε απόσταση 8κμ από την πόλη του Ναυπλίου, βρίσκεται το καθολικό της Μονής, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Τόσο ο πύργος όσο και τα υπόλοιπα κτίσματα του Μοναστηριού , πλην του καθολικού έχουν καταστραφεί, αποπνέοντας έναν αέρα ερήμωσης και εγκατάλειψης.

Η ύπαρξη ενός ψηλού πύργου στη συγκεκριμένη περιοχή μαρτυρεί τη σπουδαιότητα της τοποθεσίας την περίοδο της Ενετοκρατίας, καθώς από αυτό το σημείο είναι ορατός ο όρμος της παραλίας Καραθώνας στο Ναύπλιο.

Ο ναός είναι κτισμένος περίπου 90 εκατοστά μέσα στο έδαφος, το οποίο είναι και επικλινές σε εκείνο το σημείο. Για αυτό το λόγο και ο επισκέπτης χρειάζεται να κατέβει 6 σκαλάκια για να μπει μέσα.

Το εσωτερικό του ναού είναι αγιογραφημένο τους μεταβυζαντινούς χρόνους, αν και το μεταγενέστερο επίχρισμα έχει καλύψει κάποια σημεία.Μία κτητορική επιγραφή αναφέρει πως ο ναός ξαναγιογραφήθηκε το 1570, οπότε συμπεραίνεται ότι η Μονή θα λειτουργούσε και αρκετά χρόνια πιο πριν σε σχέση με αυτή χρονολογία.

Η μονή λειτούργησε μέχρι το 1834, όπου και είχαν απομείνει μόνοι 2 μοναχοί. Κάθε χρόνο πλήθος κόσμου συρρέει στο παλιό αυτό Βυζαντινό μοναστήρι ,από κάθε άκρο της Αργολίδος.

Την όλη συντήρηση του ναού καθώς και του περιβάλλοντος χώρου τον έχει ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής στο Τσέλο Ναυπλίας.

Ο ναός χρειάζεται άμεσα συντήρηση κυρίως στις αγιογραφίες του. Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Μάρκος Σούλτσε ,ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας πέριξ της μονής.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ