Η Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο

  • Δόγμα

Στη διάρκεια του 16ου αιώνα, η Μονή της Αγίας Μαρίνας δέχεται επιδρομές πειρατών, με συνέπεια να καεί τρεις φορές και να παρακμάσει. Το 1743 η αίγλη της έχει χαθεί και στεγάζει μόνο πἐντε υπερήλικες μοναχούς. Με συνεχόμενα θαύματα και οράματα, ο Ιερώνυμος φτάνει στην Μονή και την ανακαινίζει εκποιώντας όλη του την περιουσία στην Πελοπόννησο.

Η Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο  θεωρείται  ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα στην Ελλάδα και βρίσκεται στην περιοχή του χωριού των Αποικίων. Η ίδρυση της χρονολογείται το 1325 μ.Χ., όταν η Αγία Μαρίνα παρουσιάζεται θαυματουργικά σε ένα γέροντα ασκητή με οδηγίες για την θέση της κρυμμένης εκόνας της στη σχισμή ενός βράχου. Ο γέροντας με την οικονομική αρωγή του αυτοκράτορα Εμμανουήλ Β΄ Κομνηνού, ιδρύει την Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο.

Στη διάρκεια του 16ου αιώνα, η Μονή της Αγίας Μαρίνας δέχεται επιδρομές πειρατών, με συνέπεια να καεί τρεις φορές και να παρακμάσει. Το 1743 η αίγλη της έχει χαθεί και στεγάζει μόνο πἐντε υπερήλικες μοναχούς. Με συνεχόμενα θαύματα και οράματα, ο Ιερώνυμος φτάνει στην Μονή και την ανακαινίζει εκποιώντας όλη του την περιουσία στην Πελοπόννησο. Το 1746 μετατρέπει το μοναστήρι σε γυναικεία μονή. Το 1883 η Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας αναγκάζεται να κλείσει και μετατρέπεται σε στάβλο, κατόπιν διατάγματος των Βαυαρών αντιβασιλέων. Η εικόνα σώζεται σε αναγκαστική δημοπρασία από την οικογένεια Εμπειρίκου. Παραμένει για 146 χρόνια στην Παναγία της Χώρας.

Το 1975, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο μητροπολίτης Δωρόθεος διαβαίνοντας τα ερείπια τη Μονής, παρακαλεί τον διάκονό του να την αναστηλώσει. Ο πρώην Αγιορείτης μοναχός, Κυπριανός, αρνείται. Το ίδιο βράδυ όμως, εμφανίζεται η Αγία σε όραμα, λέγοντας του ότι πρέπει να επιστρέψει η ίδια και οι αδελφές την να κατοικήσουν στην Μονή. Από την επόμενη κιόλας μέρα αρχίζει η σύγχρονη αναστήλωση για τη Μονή της Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο.

Μετά από επίμονη προσπάθεια του Κυπριανού, η εικόνα επιστρέφει από την Χώρα της Άνδρου στη μονή, το 1976. Παράλληλα, ο μοναχός εντοπίζει και το αγίασμα που τού υπέδειξε η Αγία Μαρίνα σε όραμα στον ύπνο του. Τις τελευταίες δεκαετίες η Αγία Μαρίνα έχει πραγματοποιήσει πολλά θαύματα, άλλα ευρέως γνωστά και άλλα όχι.

TOP NEWS