Η Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών

  • Δόγμα

Επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν «Κλειστιώτισσα» από τη θέση «Κλειστά» που βρίσκεται και κατά παραφθορά του «Εκκλησιώτισσα».

Είναι άγνωστο πότε ιδρύθηκε. Από την αρχιτεκτονική της μορφή, καταλαβαίνει κανείς ότι η εκκλησία είναι σταυροειδής ναός με τρούλο, που θεωρείται πως έχει κτιστεί κατά τον 16ο ή 17ο αιώνα.

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών Φυλής είναι παλαιό μοναστήρι που βρίσκεται στις νοτιοδυτικές υπώρειες της Πάρνηθας, στην Αττική και σε υψόμετρο περίπου 600 μ., κοντά στο αρχαίο φρούριο της Φυλής και είναι περίπου 3 χλμ. από τη Χασιά.

Επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν «Κλειστιώτισσα» από τη θέση «Κλειστά» που βρίσκεται και κατά παραφθορά του «Εκκλησιώτισσα».

Η Μονή Κλειστών το 1930 ήταν ανδρώα, ενώ το 1933 ανασυστήθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο Παπαδόπουλο σε γυναικεία.

Στην Κατοχή, πολλοί πατριώτες αλλά και Εβραίοι προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών, φυγαδευτήκαν μέσω της μονής στις αντάρτικες ομάδες που δρούσαν στην περιοχή.

Το 1951 ήταν εγκατεστημένες 8 μοναχές. Στην απογραφή του 2001 αριθμούσε 56 μοναχές. Από το έτος 2010 υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως ενώ προηγουμένως υπαγόταν στην τέως Μητρόπολη Αττικής.

TOP NEWS