Η νηστεία των Χριστουγέννων

  • Dogma
χριστούγεννα

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η νηστεία δεν αφορά μόνο το είδος των τροφών από τις οποίες απέχουμε, αλλά και την ποσότητα του φαγητού που τρώμε.

Γέροντα Τρύφωνα του Βάσον

Κατά τη διάρκεια της σαρακοστής των Χριστουγέννων, απέχουμε από το κρέας, τα γαλακτοκομικά ακόμα τα αυγά και όλα τα ζωικά προϊόντα. Η Εκκλησία μας όμως επιτρέπει το ψάρι.

Η νηστεία είναι τόσο σημαντική, ώστε πολλοί πατέρες μάς λένε ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε τον εαυτό μας Ορθόδοξο Χριστιανό παρά μόνο αν τηρούμε τις νηστείες. Η πνευματική πειθαρχία που απαιτείται γι’ αυτό είναι ανεκτίμητη, επειδή μας κάνει ελαφρύτερους και πιο πρόθυμος στον πνευματικό αγώνα. Εισερχόμαστε στις περιόδους της νηστείας, επειδή θέλουμε να εμβαθύνουμε στην εν Χριστώ ζωή μας και να ενισχυθούμε στον αγώνα κατά των παθών μας.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η νηστεία δεν αφορά μόνο το είδος των τροφών από τις οποίες απέχουμε, αλλά και την ποσότητα του φαγητού που τρώμε. Είναι άραγε νηστεία το να τρώμε την ίδια ποσότητα φαγητού με αυτή που τρώμε όταν δεν νηστεύουμε; Και αν, νηστεύοντας, αποφεύγουμε τις απλές τροφές όπως είναι τα λαχανικά, το ψωμί, οι σούπες και επιλέγουμε πλούσια φαγητά που μας ικανοποιούν γευστικά, μήπως έχουμε χάσει το νόημα της νηστείας; Νηστεύουμε όταν τρώμε απλά, χωρίς μεγάλη ποικιλία και σε μικρές ποσότητες.

Πηγή: Ησυχαστήριο Αγίας Τριάδος

TOP NEWS