Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Ομβριακής

  • Δόγμα

Στη Μονή φυλάσσονται πολλά άγια Λείψανα, σε τρεις χειροποίητες Λειψανοθήκες .

Μόλις 5 λεπτά από τη κεντρική πλατεία της Ομβριακής και 6 χιλιόμετρα από το Δομοκό, στη μέση ενός καταπράσινου λόφου, βρίσκεται κτισμένη η Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Ομβριακής.

Σύμφωνα με το χρονικό της Μoνής, η Μονή, πού πριν ήταν Σκήτη, κτίστηκε  από έναν μοναχό  έτος 1565.Το κτηριακό συγκρότημα βελτιώθηκε και συμπληρώθηκε το το 1619 και του 1750.

Στη Μονή φυλάσσονται πολλά άγια Λείψανα, σε τρεις χειροποίητες Λειψανοθήκες .

Στη Α’ Λειψανοθήκη(Επί Ιακώβου Καιτσης, 1840) φυλάσσονται τα οστά: των Αγίων Στυλιανού, Αγ. Φωτίου, Χαραλάμπους, Προκοπίου, του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, Αγίου Λουκά, Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα και του Αγίου Παντελεήμονα.

Στη Β’; Λειψανοθήκη (Επί Αμβροσίου, 1891) φυλάσσονται τα οστά: του Αγίου Σεραφείμ, της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αναργύρων, Αγ. Μόδεστου και Αγ. Πολυκάρπου σε τρεις Λειψανοθήκες.

Στην Γ΄ Λειψανοθήκη φυλάσσεται η Κάρα και τα οστά του οσίου Ιωάννου Του Ερημίτου ή Κρητός.  Για τον τρόπο που περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής, η Κάρα του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτου, αναφέρονται στο βιβλίο Χρονικά της επαρχίας Δομοκού, του Λ. Γαλλή, τα εξής:

Ένας από τους τελευταίους Μοναχούς και ηγούμενος της ιεράς μονής υπήρξε ο π. Αρσένιος, άνθρωπος του σχολαρχείου εκείνης της εποχής και πολύ ενεργητικός, που η καταγωγή του ήταν από το Πουρνάρι Δομοκό, κατά κόσμο Απόστολος Παπατριανταφύλλου. Αυτός λοιπόν ο ηγούμενος πληροφορήθηκε ότι με την απελευθέρωση της Κρήτης ο Σουλτάνος πήρε πολλά λάφυρα μαζί του και μαζί μ’ αυτά και την Κάρα του Ιωάννη του Ερημίτη. Κατά την αναχώρησή του ο Σουλτάνος πέρασε από το δρόμο Λαμία – Δομοκό. Τότε το μοναστήρι βρισκόταν σε μεγάλη ακμή, είχε κτήματα, πολλά αμπέλια και διατηρούσε κοπάδια από πρόβατα και γίδια. Ο π. Αρσένιος αφού έψησε μερικά αρνιά βγήκε στο δρόμο από όπου θα περνούσε ο Σουλτάνος και στη θέση Καλαματαίικα του παράθεσε τραπέζι και του έκανε μεγάλη υποδοχή. Τότε του ζήτησε την Κάρα του Αγίου και αφού πλήρωσε ένα σημαντικό ποσό, την αγόρασε. Έφτιαξαν δε και ένα φιρμάνι, δηλαδή συμβόλαιο αγοράς, και έκτοτε η Κάρα του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη παραμένει στο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου Ομβριακής.

Το μοναστήρι εορτάζει την 18η Ιανουαρίου και την 2α Μαΐου.

TOP NEWS