Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού

  • Δόγμα

Το συγκρότημα περιβάλλεται από τετράπλευρο περίβολο. Από την αρχική μονή διατηρείται σήμερα το καθολικό και ο πυλώνας της κύριας εισόδου στη δυτική πλευρά του περιβόλου

Στο πλάτωμα ενός δασώδους λόφου, στη βόρεια άκρη της κορυφογραμμής του Υμηττού, σε στρατηγική θέση με πανοραμική θέα προς την Αθήνα και την πεδιάδα των Μεσογείων, βρίσκεται η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού.

Είναι γνωστή και ως Μονή του Προδρόμου ή των Φιλοσόφων ή του Κυνηγού των Φιλοσόφων, ονομασίες που σχετίζονται με τον ιδρυτή της, μέλος της οικογένειας των Φιλοσόφων, στην οποία,  ανήκε η Μονή Φιλοσόφου στη Δημητσάνα.

Ιδρύθηκε στις αρχές του 12ου αιώνα, όταν ένας μοναχός της ομώνυμης μονής της Γορτυνίας εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Αφιερώθηκε στη μνήμη του Προδρόμου, όπως και η μονή της Γορτυνίας, και πήρε την επωνυμία των «Φιλοσόφων», λόγω της προέλευσης του ιδρυτή της. Την επωνυμία του «Κυνηγού των Φιλοσόφων» φαίνεται ότι την οφείλει στον Βασίλειο Κυνηγό, μέλος της ίδιας οικογένειας, που διετέλεσε ηγούμενος της μονής και επίσης προερχόταν από τη Μονή Φιλοσόφου. Αυτό επιβεβαιώνεται και από επιστολή του λόγιου Μητροπολίτη Αθηνών, Μιχαήλ Χωνιάτη προς τον Βασίλειο Κυνηγό Φιλόσοφο και σχετικές σωζόμενες επιγραφές. Στις αρχές του 13ου αιώνα η μονή ανακαινίσθηκε. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας (1456-1833) συνέχισε να λειτουργεί και διαλύθηκε το 1833 με τον νόμο της Αντιβασιλείας του Όθωνα.

Το συγκρότημα περιβάλλεται από τετράπλευρο περίβολο. Από την αρχική μονή διατηρείται σήμερα το καθολικό και ο πυλώνας της κύριας εισόδου στη δυτική πλευρά του περιβόλου. Το εσωτερικό του ναού διακοσμείται με τοιχογραφίες που χρονολογούνται κυρίως στον 17ο, 18ο, και 19ο αιώνα. Στις αρχές του 13ου αιώνα χρονολογείται και το μαρμάρινο τέμπλο, που αναστηλώθηκε στη δεκαετία του 1960.Σήμερα η μονή είναι γυναικείο κοινόβιο και πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου.

TOP NEWS