Ιερά Μονή Δαμάστας: Η τελευταία κατοικία του Μακαριστού Ποιμενάρχη Φθιώτιδος

  • Dogma
δαμάστα

Το πνευματικό τέκνο του Μακαριστού Ποιμενάρχη Φθιώτιδος, Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος συγκίνησε την Κυριακή (28/7) με την ομιλία του μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας, σημειώνοντας ότι του είχε εκμυστηρευτεί πρόσφατα το γεγονός ότι αισθάνονταν ότι θα… ταξιδέψει.

Η ταφή του Μακαριστού Νικολάου, πραγματοποιήθηκε χθες στην Ιερά μονή Δαμάστας, δίπλα από τον τάφο της αγαπημένης του μητέρας, Μαρίας η οποία έφυγε από τη ζωή πριν έξι μήνες σε ηλικία 102 ετών.

Το σκήνωμα του μακαριστού Νικολάου συνοδεύουν χώμα από την Τήνο και το προσκύνημα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου και λάδι από το καντήλι της Παναγίας της Τήνου.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης ετοίμαζε, μάλιστα, τον τάφο του στην Ιερά Μονή Δαμάστας, εκεί όπου επιθυμούσε να είναι η τελευταία του κατοικία. Δίπλα στην πολυαγαπημένη του μητέρα Μαρία, η οποία εκοιμήθη εν ειρήνη τον περασμένο Ιανουάριου σε ηλικία 102 ετών.

Η γυναικεία Ιερά Μονή Δαμάστας, αφιερωμένη στο Γενέθλιον της Θεοτόκου, βρίσκεται στις πλαγιές του Καλλίδρομου σε ύψος 580 μ., 23χλμ από τη Λαμία, μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον

Η πρώιμη ιστορία της είναι άγνωστη, ωστόσο μια  επιγραφή πάνω από το εσωτερικό ανώφλι της κεντρικής πύλης, πληροφορεί τον επισκέπτη, ότι ο Ναός έχει αναγερθεί δαπάνης του Καπετάν Ιωάννη Δυοβουνιώτη.

Η Μονή έχει υποστεί πολλές καταστροφές με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στα χρόνια του ’21, όταν πυρπολήθηκε από τους Τούρκους. Τότε καταστράφηκαν τα πολύτιμα κειμήλια και η βιβλιοθήκη της.

Η ανοικοδόμησή της Μονής οφείλεται σε προσφορές ευσεβών χριστιανών.

Μια εκδοχή θέλει η ονομασία «Δαμάστα» να προήλθε από την πόλη Δαμασκό, απ’ όπου, όπως κάποιοι πιστεύουν, ήρθε η Ιερά εικόνα της Παναγίας.

Επικρατέστρη, ωστόσο, θεωρείται η εκδοχή  που λέει ότι το «Δαμάστα»  προέρχεται από τό «δαμάστρα». Η Παναγία δηλαδή είναι Εκείνη που δαμάζει τόν πόνο καί τά πάθη.

Η Ιερά Μονή Δαμάστας πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Δείτε φωτογραφίες από τις επισκέψεις του στην Ιερά Μονή Δαμάστας

Τον Ιανουάριο του 2019 όταν η Μονή είχε ντυθεί στα λευκά

Διαβάστε επίσης: Μακαριστός Φθιώτιδος: 1948-2019 – Η ζωή και το έργο πολυαγαπημένου Ποιμενάρχη – Βίντεο

Το ησυχαστήριο του Αρχιεπισκόπου στη Ζάλτσα Βοιωτίας

Γιατί συνηθίζεται να σκεπάζουμε το κεφάλι των κεκοιμημένων

TOP NEWS