Ιερώνυμος: Οχτώ χρόνια Αρχιεπίσκοπος – ΑΦΙΕΡΩΜΑ

  • Dogma

Οχτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που το Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος τον τότε μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερώνυμο.

«Ευχαριστώ τον Θεό και τους Αρχιερείς». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερωνύμου, στο άκουσμα της απόφασης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος να τον εκλέξει Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος στις 7 Φεβρουαρίου 2008. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, γεννήθηκε στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας Τάσου και Δήμητρας Λιάπη. Διάχυτη η αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του και τους κατοίκους της. Στην Βοιωτία γνώρισε τον πνευματικό του καθοδηγητή, τότε Αρχιμανδρίτη και μετέπειτα Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημο Γραικό.

Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο για τον μακαριστό Χριστόδουλο.

Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο για τον μακαριστό Χριστόδουλο.

ΣΠΟΥΔΕΣ
Σπούδασε Αρχαιολογία και Θεολογία στην Αθήνα και στη συνέχεια πραγματοποίησε Βυζαντινές σπουδές σε Αυστρία και Γερμανία. Εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία δίπλα στον σπουδαιότερο ερευνητή της ελληνικής Αρχιτεκτονικής Αναστάσιο Ορλάνδο, ο οποίος υπήρξε και ένας από τους θεμελιωτές της επιστήμης της Βυζαντινής Τέχνης στην Ελλάδα. Επίσης, εργάσθηκε ως φιλόλογος στο Λεόντειο Λύκειο της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, καθώς και στο Γυμνάσιο Αυλώνα.
Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 3 Δεκεμβρίου 1967 από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημο στη Θήβα, λαμβάνοντας το όνομα Ιερώνυμος προς τιμήν του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Α’. Στις 10 του ίδιου μήνα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στη πόλη της Λιβαδείας, όπου έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

 

Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητόπολη Αθηνών, Μάρτιος 2008

Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητόπολη Αθηνών, Μάρτιος 2008

Από την ημέρα της χειροτονίας του έως και το 1978 υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας και διετέλεσε Ηγούμενος των Ιερών Μονών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά (1971-1977) και Οσίου Λουκά Βοιωτίας (1977-1981). Το διάστημα των ετών 1978 – 1981 υπήρξε Γραμματέας και κατόπιν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συνάντηση Αρχιεπισον κόπου με τον Αρμένιο Πατριάρχη Κιλικίας Αράμ, Ιανουάριος 2010

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με τον Αρμένιο Πατριάρχη Κιλικίας Αράμ, Ιανουάριος 2010

Πνευματικός πατέρας και καθοδηγητής του Αρχιεπισκόπου υπήρξε ο μακαριστός Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημος Γραικός. Ήταν ο άνθρωπος που  αποφάσισε, αν και ακόμη είχε δυνάμεις, να παραιτηθεί από την θέση του Μητροπολίτη, με σκοπό να την επιδώσει στα ικανά χέρια του πνευματικού του υϊού Ιερωνύμου, παρέχοντάς του έτσι την ευκαιρία να αξιοποιήσει τα δικά του τάλαντα. «Ό,τι έκανα ήταν για το συμφέρον της Εκκλησίας» δήλωνε λακωνικά σε όσους εξέφραζαν την απορία τους για την ενέργειά του αυτή.

Εκδήλωση αγάπης για τα παιδιά του κόσμου που ζουν στην Ελλάδα, Δεκέμβριος 2009

Εκδήλωση αγάπης για τα παιδιά του κόσμου που ζουν στην Ελλάδα, Δεκέμβριος 2009

ΕΚΛΟΓΗ – ΟΣΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
«Στον Όσιο Λουκά οφείλω την εκλογή μου» έχει δηλώσει ο Αρχιεπίσκοπος και γιαυτό κάθε χρόνο την ημέρα που η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφτεται τη μονή του Οσίου Λουκά στην Βοιωτία, για να προσευχηθεί. Όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί μία δύσκολη περίοδος για τον ιδιος ήταν λίγο πριν τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές του 1998. Τότε τον συκοφάντησαν για οικονομικά θέματα. Απογοητευμένος, αλλά αισιόδοξος με δύναμη προσευχήθηκε στον Όσιο Λουκά, για να αποκατασταθεί η αδικία και έτσι έγινε. Αυτό ήταν ένα πρώτο σημάδι από τον Όσιο Λουκά. Στη συνέχεια οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2008 ορίστηκαν για τις 7 Φεβρουαρίου και αυτό ήταν το δεύτερο σημάδι, γιατί πρόκειται για την ημέρα που η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Λουκά του Στειριώτη.

Ο Αρχιεπίσκοπος μοίρασε δώρα στις μητέρες στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών

Ο Αρχιεπίσκοπος μοίρασε δώρα στις μητέρες στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών

Στον ενθρονιστήριο λόγο του, ο Αρχιεπίσκοπος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εμείς, οι διάκονοι της Εκκλησίας, δεν υπάρχουμε για να αντιπαραθέτουμε επιμέρους απόψεις εναντίον άλλων απόψεων ή ιδεολογικές αντιλήψεις έναντι άλλων ιδεολογιών, ούτε δικαιούμαστε να στρατευτούμε σε μια ιδεολογικοπολιτική επιλογή εναντιούμενοι σέ κάποιαν άλλη. Διότι τότε δεν θα είμαστε Εκκλησία αλλά μια θρησκευτική παράταξη, αυτοπεριορισμένη στη στενωπό των ιδεών της, αφού λησμόνησε ότι ο δρόμος που έχουμε να δείξουμε στους ανθρώπους και η αλήθεια που έχουμε χρέος να μαρτυρούμε δεν είναι μια ιδεολογία αλλά ένα πρόσωπο».

Μεγάλη Δευτέρα στον Ι.Ν Αγίων Αποστόλων στα Βριλήσσια

Μεγάλη Δευτέρα στον Ι.Ν Αγίων Αποστόλων στα Βριλήσσια

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε πως «η Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να σιωπά και να αδιαφορεί για όσα ταλανίζουν τους ανθρώπους, είτε πρόκειται για τα μικρά προβλήματα της βιοτής τους, είτε για τα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας μέσα στην οποία ζουν» και αυτό κάνει μέχρι σήμερα. Αφουγκράζεται τον παλμό της εποχής και διεκδικεί τις θέσεις της Εκκλησίας σεμνά, αλλά με επιτυχία. Και διατυπώνει τον λόγο του όχι για να αμφισβητήσει τους θεσμούς ή να εμπλακεί σε πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις αλλά για να εκφράσει την αγωνία του, όταν αισθάνεται ότι η έκπτωση των αρχών και των αξιών υποθηκεύει το μέλλον του λαού του Θεού και απαξιώνει τα ουσιώδη του βίου του.

Χειροτονία νέου Μητροπολίτη Κίτρους, Μάρτιος 2014

Χειροτονία νέου Μητροπολίτη Κίτρους, Μάρτιος 2014

Πάντοτε ήταν στόχος του να υπάρχει καλή συνεργασία με όλους τους φορείς, γιαυτό και στον ενθρονιστήριο λόγο του δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «είναι ζωτικής σημασίας ανάγκη η Εκκλησία και η Πολιτεία να πορευόμαστε εν αγάπη και ομονοία, προφυλάσσοντας και διασώζοντας τους διακριτούς μας ρόλους, ώστε να υπηρετήσουμε από κοινού τον λαό και τη χώρα μας, με επίγνωση της διαφορετικότητας των αποστολών μας».
ανασκόπηση
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ
«Ελάτε στο σπίτι σας για να το ανανεώσουμε και να το ανακαινίσουμε μαζί». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Αρχιεπισκόπου προς τους νέους. Είναι, άλλωστε, αδιαμφισβήτητη η μέριμνά του για τα νιάτα του τόπου. Στηρίζει με διάφορους φορείς και οργανισμούς της Αρχιεπισκοπής να στηρίζει τους νέους, ιδιαίτερα σήμερα που οι δυσκολίες είναι περισσότερες.

ανασκόπηση

Από την πρώτη στιγμή έκανε αναφορά για την φροντίδα ανθρώπων κατατρεγμένων και αδύναμων και οι πράξεις του επιβεβαίωσαν τα λόγια του. Σήμερα στα όρια της Αρχιεπισκοπής μόνο στηρίζονται πάνω από 50.000 οικογένειες καθημερινά, ενώ σε αυτόν τον αριθμό προστίθενται και άνθρωποι που στηρίζονται ή διαμένουν σε ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής. Δεν υπάρχει πτυχή του ανθρώπινου πόνου που να αφήνει αδιάφορο τον Αρχιεπίσκοπο. Γιατί, όπως ο ίδιος λέει, είναι ασύμβατο να ονομάζεσαι χριστιανός και να μην νοιάζεσαι για τον άρρωστο, τον φυλακισμένο, τον αναξιοπαθούντα, τον γυμνό, τον πεινασμένο, τον φτωχό, τον βασανισμένο, τον πρόσφυγα, τον μετανάστη, τον στιγματισμένο για την ψυχική του αρρώστια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη Λιτανεία της Χρυσοπηγής, Σίφνος, Ιούνιος 2008

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη Λιτανεία της Χρυσοπηγής, Σίφνος, Ιούνιος 2008

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το νέο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών το 2008 φαίνονταν ότι θα είναι καλές. Κανείς δε ξέρει, όμως, πώς θα εξελιχθούν ύστερα από την ένταση των τελευταίων ημερών. Ο Αρχιεπίσκοπος 8 χρόνια πριν έκανε λόγο για τις σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών επισημαίνοντας στον ενθρονιστήριο λόγο του πως «είναι πια καιρός, οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι οποίες είναι διεσπαρμένες στα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης, να βρεθούν ψυχικά και πνευματικά το δυνατόν κοντύτερα μεταξύ τους.

φανάρι

Και όπου και όταν οι ανθρώπινες αδυναμίες επιτρέπουν να αναφύονται διαιρέσεις και ασυμφωνίες οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια υπερβάσεως των προβλημάτων, με επίγνωση ότι υπάρχει ο ασφαλής εγγυητής της ενότητας, ο οποίος είναι το Σεπτό Κέντρο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, το πολύπαθο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο» και χαρακτήριζε τον Οικουμενικό Πατριάρχη βράχο ακλόνητο της Ορθοδοξίας και σοφό οιακοστρόφο της εκκλησιαστικής μας πορείας, ταπεινό, αλλά στιβαρό, τολμηρό, αλλά σώφρων, ριζωμένο στην ορθόδοξη παράδοση, αλλά βαθύ γνώστη των παγκοσμίων εξελίξεων. Ξεκαθαρίζοντας, βέβαια, από την πρώτη στγμή ότι η Εκκλησία της Ελλάδος διοικείται από την Σύνοδο της Ιεραρχίας και την Διαρκή Ιερά Σύνοδο κατά καθορισμένο τρόπο, ο οποίος προβλέπει και τις ευθύνες και αρμοδιότητες του Προέδρου τους, ο οποίος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

ανασκόπηση

Σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος παραμένει σταθερός και αμετάβλητος στις απόψεις του. Το έργο που επιτελείται καθημερινά στην Αρχιεπισκοπή αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Είναι ακούραστος και αφουγκράζεται τα προβλήματα των συνανθρώπων μας, προσπαθώντας να δίνει λύσει σε κάθε ζήτημα, πολλές φορές μάλιστα κάνοντας προσωπική παρέμβαση.

ανασκόπηση

Τρεις μέρες μετά την εκλογή του ο Αρχιεπίσκοπος βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στην Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και τέλεσε, φανερά συγκινημένος, το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον ι. ν Εισοδίων της Θεοτόκου Λεβαδείας.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS