ΗΠΑ: νόμος ο γάμος μεταξύ ομοφύλων

  • Δόγμα

Οι Ρεπουμπλικανοί, επίσης, χλεύασαν τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι κινδυνεύουν και οι διαφυλετικοί γάμοι, επισημαίνοντας ότι ο Αφροαμερικανός δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Κλάρενς Τόμας, είναι παντρεμένος με λευκή.

Με ψήφους από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς βουλευτές πέρασε την Τρίτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων νόμος για τη θωράκιση του δικαιώματος γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Οι Δημοκρατικοί είχαν εκφράσει ανησυχία ότι, μετά την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση από το Ανώτατο Δικαστήριο, ήταν πιθανό να επαναληφθεί το ίδιο και με το δικαίωμα του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, παρότι είχε νομιμοποιηθεί σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια το 2015.

Στην ψηφοφορία της Τρίτης, 47 βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και άπαντες του Δημοκρατικού υπερψήφισαν τη νομική θωράκιση του δικαιώματος αυτού των ομοφυλοφίλων, με το νομοσχέδιο να περνάει με ψήφους 267 υπέρ και 157 κατά. Νωρίτερα, η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών είχε επιτρέψει στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Υπέρ της νομοθεσίας ψήφισε και η βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Λιζ Τσέινι. Η προηγούμενη άρνησή της να δώσει το πράσινο φως στους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων είχε προκαλέσει μεγάλη ρήξη με την αδελφή της.

Η νέα νομοθεσία προτάθηκε από τους βουλευτές των Δημοκρατικών όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε απόφασή του με την οποία αναγνωριζόταν το δικαίωμα στην άμβλωση ως συνταγματικό. Μάλιστα, πριν από έναν μήνα, ο δικαστής Κλάρενς Τόμας είχε αναφέρει στο σκεπτικό της δικής του κρίσης ότι είναι αναγκαίο να επανεξεταστούν και άλλες αποφάσεις, όπως εκείνη που θεμελιώνει το δικαίωμα γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, αλλά και για το δικαίωμα στην αντισύλληψη. Ο επίσης συντηρητικός δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Σάμουελ Αλίτο, είχε επισημάνει ότι η απόφαση εκείνη αφορούσε μόνο το δικαίωμα στην άμβλωση και σε κανένα άλλο.

Οι Ρεπουμπλικανοί, επίσης, χλεύασαν τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι κινδυνεύουν και οι διαφυλετικοί γάμοι, επισημαίνοντας ότι ο Αφροαμερικανός δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Κλάρενς Τόμας, είναι παντρεμένος με λευκή.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, τόνισε: «Πρέπει να το δεχθούμε. Αυτό είναι ένα Ανώτατο Δικαστήριο “Maga” (σ.σ.: ακρωνύμιο του συνθήματος του Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, «Ας ξανακάνουμε την Αμερική μεγάλη»). Είναι ένα ακραία δεξιό δικαστήριο».

Η πρόεδρος του σώματος, Νάνσι Πελόζι, τόνισε ότι «η νομοθεσία καθιστά απολύτως σαφές ότι κάθε ζευγάρι και τα παιδιά του έχουν τη θεμελιώδη ελευθερία να είναι υπερήφανοι για τον γάμο τους, ο σεβασμός του οποίου θεμελιώνεται πλέον και από την αμερικανική νομοθεσία».

Δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, έδειξε ότι 71% των Αμερικανών τάσσονται υπέρ των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Ακόμα και οι Ρεπουμπλικανοί, που ήταν αδιαπραγμάτευτα αντίθετοι, φαίνεται ότι έχουν αναθεωρήσει – ιδιαίτερα οι νεότεροι.

Χειροπέδες σε βουλευτές

Eπιφανή μέλη του Κογκρέσου, από το Δημοκρατικό Κόμμα, μεταξύ των οποίων η Αλεξάντρια Οκάσιο – Κορτέζ και η Ιλχάν Ομάν, συνελήφθησαν χθες ενώ πραγματοποιούσαν διαδήλωση μπροστά από το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο, υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, το οποίο καταργήθηκε πρόσφατα με απόφασή του. Οι πολιτικοί και πλήθος κόσμου είχαν συγκεντρωθεί αρχικά στο Καπιτώλιο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο φωνάζοντας συνθήματα όπως «δικό μας σώμα, δική μας επιλογή». Οταν έφθασαν σε μια διάβαση την οποία έφραζε ένα κιγκλίδωμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεχίσουν, πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία. Τότε, τους διαδηλωτές πλησίασαν αστυνομικοί του Καπιτωλίου και τους ενημέρωσαν για την επικείμενη σύλληψή τους. Στη συνέχεια, τους φόρεσαν χειροπέδες και τους οδήγησαν σε απομονωμένο χώρο με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Συνολικά, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Λαϊκής Δημοκρατίας, που οργάνωσε τη διαμαρτυρία, συνελήφθησαν 18 μέλη του Κογκρέσου, εκ των οποίων οι 17 ήταν γυναίκες. Μοναδικός άνδρας που συνελήφθη ήταν ο βουλευτής του Μίσιγκαν, Αντι Λεβίν. Ολοι αφέθηκαν ελεύθεροι λίγη ώρα μετά τη σύλληψή τους.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

TOP NEWS