Ιταλία: Αυτή είναι η πιο ανατριχιαστική βόλτα στο Παλέρμο- Φωτογραφίες

  • Dogma
μούμιες

Το Παλέρμο κρύβει ένα σκοτεινό, ανατριχιαστικό, αλλά και μακάβριο μυστικό…. Ένα μοναστήρι όπου οι νεκροί δεν κοιμούνται ποτέ!

Το διαφορετικό αυτό μοναστήρι είναι ένα διακριτικό λευκό κτίριο. Βρίσκεται δε σε μία ήσυχη πλατεία δίπλα από ένα νεκροταφείο, στην πόλη που το 1992 η Μαφία έλυσε τις διαφορές της με τον Δικαστή Μπορσελίνο.

Κάτω από τα σκαλιά, περνώντας από ένα άγαλμα της Παναγίας των Θλίψεων, βρίσκεται η είσοδος της κατακόμβης. Απρόσμενα μεγάλη με ψηλά θολωτά ταβάνια και επιμήκεις διαδρόμους. Ο χώρος είναι κρύος και υγρός, ενώ επικρατεί μία ξινισμένη, έντονη μυρωδιά σκόνης και ρούχων που σαπίζουν.

Τα παράθυρα είναι ψηλά και διαχέουν το φως του ήλιου, μετατρέποντάς το σε μια χλωμή λάμψη. Το φως από τις λάμπες φθορίου τρεμοπαίζει και δημιουργεί ατμόσφαιρα αίθουσας ιατροδικαστή, φωτίζοντας τα πτώματα.

Κρεμασμένα στους τοίχους, καθισμένα σε πάγκους και τοποθετημένα σε ράφια αλλά και χωμένα σε ανοιχτά φέρετρα υπάρχουν περίπου 8.000 άψυχα σώματα, το καθένα από αυτά ντυμένο με την καλή του κυριακάτικη ενδυμασία

Οι κατακόμβες των Καπουτσίων φιλοξενούν μια από τις μεγαλύτερες συλλογές από μούμιες στην Ευρώπη! Οι σχεδόν μούμιες τοποθετήθηκαν εκεί από το μακρινό 1600 έως και τη δεκαετία του 1930, οπότε και έγιναν οι τελευταίοι ενταφιασμοί.

Και μπορεί οι κατακόμβες να έπαψαν να λειτουργούν ως χώρος ενταφιασμού, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε κάποιους να δημιουργήσουν ένα από τα γνωστότερα τουριστικά αξιοθέατα της σικελικής πόλης, με τους επισκέπτες να πληρώνουν 3 ευρώ για να κάνουν την πιο μακάβρια βόλτα της ζωής τους…

Ποιοι ήταν οι Καπουτσίνοι
Οι Καπουτσίνοι ή Καπουκίνοι, ήταν θρησκευτικό μοναχικό τάγμα της Καθολικής Εκκλησίας. Προέρχονται από το μοναστικό τάγμα των Φραγκισκανών, ενώ έλαβαν τη συγκεκριμένη ονομασία λόγω της κουκούλας ή αλλιώς  capuce  που φορούσαν στο κεφαλι τους.

Το Τάγμα των Καπουτσίνων ιδρύθηκε από τον Φραγκισκανό μοναχό Ματθαίο ντε Μπάσι και επικυρώθηκε από τον Πάπα Κλήμη Ζ΄. Οι Καπουτσίνοι, μάλιστα, επέδειξαν ιδιαίτερη φροντίδα και στοργή προς τους δυστυχείς και γρήγορα κέρδισαν την αγάπη και την εκτίμηση του λαού.

Πώς δημιουργήθηκαν οι κατακόμβες
Οι κατακόμβες των Καπουτσίνων μοναχών (Catacombe dei Cappuccini) είναι ταφικές κατακόμβες στο Παλέρμο της Σικελίας και πρόκειται για μια εξαιρετική ιστορική καταγραφή της κοινωνίας του Παλέρμο κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Τον 16ο αιώνα οι μοναχοί, λόγω έλλειψης χώρου στο νεκροταφείο τους, άρχισαν να σκάβουν κρύπτες κάτω από αυτό. Ετσι το 1599 εναπόθεσαν στις κρύπτες τον πρώτο νεκρό μοναχό, τον Silvestro da Gubbio και στη συνέχεια τοποθέτησαν και άλλα σώματα νεκρών μοναχών.

Από τους μοναχούς στην ελίτ της τοπικής κοινωνίας 
Και μπορεί αρχικά οι κατακόμβες να προορίζονταν αποκλειστικά για τους Καπουτσίνους, ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων, ο ενταφιασμός στις κατακόμβες των Καπουτσίνων αποτέλεσε σύμβολο ισχύος για την ελίτ του Παλέρμο. Το αποτέλεσμα ήταν να ενταφιάζονται σιγά σιγά εκεί μέλη της τοπικής κοινωνίας του Παλέρμο.

Οι μοναχοί τοποθετούσαν τους νεκρούς ανάλογα με το επάγγελμά τους ή την κοινωνική τους θέση και φυσικά ανάλογα με το πόσο πλήρωνε η οικογένεια. Ετσι οι κατακόμβες των Καπουτσίνων διατηρήθηκαν από τις δωρεές των συγγενών των θανόντων. Μάλιστα όσο οι οικογένειες εξακολουθούσαν να πληρώνουν, το σώμα του δικού τους ανθρώπου παρέμενε στη θέση του. Σε διαφορετική περίπτωση το σώμα αφαιρούνταν από τη θέση του και μεταφερόταν σε ένα ράφι.

Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η «ξανθιά» καλόγρια που προκαλεί δέος στους Τούρκους!

TOP NEWS