Κάλαντα Ικαρίας από τη σχολή Εν Ωδαίς για το dogma.gr – ΒΙΝΤΕΟ

  • Dogma
Κάλαντα

Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα και από νωρίς το πρωί, τα παιδιά έχουν ξεχυθεί στις γειτονιές και χτυπούν τα κουδούνια για να γεμίσουν τα σπίτια με γνωστές μελωδίες, τα κάλαντα των Χριστουγέννων. Ο ήχος από ένα απλό τριγωνάκι ή κάποιες φορές και μουσικά όργανα, συνοδεύει το τραγούδι των παιδιών. Όταν τελειώσουν εύχονται «και εις έτη πολλά» ή «Χρόνια Πολλά» και τους δίνουν ένα συμβολικό χρηματικό ποσό, ενώ παλαιότερα οι νοικοκυρές φίλευαν τα παιδιά με παραδοσιακά γλυκίσματα, ξηρούς καρπούς ή φρούτα.

Με τη γιορτή των Χριστουγέννων ξεκινά το γνωστό Δωδεκαήμερο, που τελειώνει με τον εορτασμό των Θεοφανίων. Στις παραμονές των εορτών που σηματοδοτούν το Δωδεκαήμερο (Χριστούγεννα, Αγίου Βασιλείου, Φώτα) ψάλλονται τα κάλαντα. Ο βυζαντινός χορός «Εν Ωδαίς», ψάλλει τα παραδοσιακά κάλαντα από την Ικαρία.

Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής «Εν Ωδαίς», ιδρύθηκε το 2008. Αριθμεί είκοσι με τριάντα μόνιμα μέλη, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται πρωτοψάλτες, λαμπαδάριοι και καθηγητές βυζαντινής μουσικής ενώ ανά τακτά διαστήματα ανανεώνεται και συμπληρώνεται από δοκιμασμένους κατόχους της ψαλτικής τέχνης.

TOP NEWS