Καταλύεται η νηστεία της Τετάρτης ή της Παρασκευή αν είναι Δεκαπενταύγουστος

  • Dogma
νηστεία

Τη νηστεία τη νομοθέτησε ο Θεός στον παράδεισο, αμέσως μετά την πλάση του ανθρώπου, όταν απαγόρευσε στους πρωτοπλάστους να φάνε «από το δέντρο της γνώσεως του καλού και του κακού» (Γεν. 2:17).

Η ωφέλεια της νηστείας είναι πολλαπλή. Μεταξύ άλλων η νηστεία, αποκαλύπτει στον άνθρωπο τα πάθη και τις αδυναμίες του, καθώς αυτός, με την αυστηρή εγκράτεια από τις τροφές, διαπιστώνει πόσο προσκολλημένη είναι η ψυχή του στην ύλη και την απόλαυση.

Για τη νηστεία ο  Χριστός, θέλοντας να τονίσει την αξία της είπε «το γένος τούτο ουκ εκπορεύεται ει μη εν προσευχή και νηστεία». Η δε Εκκλησία, για να μη γίνονται υπερβολές, καθόρισε τι πρέπει να τρώμε την κάθε ημέρα και εποχή.

Από την 1η Αυγούστου μέχρι και την 14η Αυγούστου νηστεύουμε προς τιμήν της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της μεγαλύτερης Θεομητορικής εορτής του ορθοδόξου εορτολογίου.

Η νηστεία αυτή είναι αυστηρή. Νηστεύουμε από λάδι όλες τις ημέρες. Κατάλυση οίνου και ελαίου έχουμε μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές, τα οποία παρεμβάλλονται.

Ψάρι καταλύουμε μόνο στην εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος , δηλαδή στις 06 Αυγούστου.

Εάν η ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,ο Δεκαπενταύγουστος, πέσει ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή, τρώμε μόνο ψάρι και όχι κρέας.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι ο «μανδαϊσμός;»

 

TOP NEWS