Κήρυγμα Κυριακής Μεταμορφώσεως από τη Μητρόπολη Κερκύρας

  • Dogma

Διαβάστε αναλυτικά το Κήρυγμα Κυριακής Μεταμορφώσεως από τη Μητρόπολη Κερκύρας 

Επί του Αποστολικού αναγνώσματος (Β’ Πέτρου. α’ 10-19)

«Οὗτος ἐστίν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητὸς εἰς ὅν ἐγώ εὐδόκησα καὶ ταύτην τὴν φωνὴν ἡμεῖς ἠκούσαμεν ἐξ οὐρανοῦ»

Αγαπητοί μου αδελφοί, η Εκκλησία του Χριστού εορτάζει ένα σπουδαίο και συγκλονιστικό θαύμα. Το θαύμα της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας. Ένα κορυφαίο θαύμα που πραγματοποιήθηκε στο θεανδρικό σώμα του Κυρίου μας, στο άγιο εκείνο βουνό το Θαβώρ.

Ο ίδιος ο αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας Απ. Πέτρος, έρχεται σήμερα να μας μιλήσει μέσα από το Αποστολικό Ανάγνωσμα και να τονίσει: «ἀλλ’ ἐπόπται γενηθέντες τῆς ἐκείνου μεγαλειότητος». Έχουμε δει με τα μάτια μας το μεγαλείο Του. Τότε που ο Θεός Πατέρας έδωσε τιμή και δόξα και αναφώνησε «οὗτος ἐστὶν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητὸς εἰς ὅν ἐγώ εὐδόκησα». Αυτός είναι ο υιός μου, αυτός είναι ο εκλεκτός μου.

Για αυτό μας λέγει και ιδιαίτερα τονίζει ο Απόστολος, θα φροντίζω να σας τονίζω πάντα αυτά τα γεγονότα για να μένετε σταθεροί στην αλήθεια που διδαχθήκατε.

Η Μεταμόρφωση του Κυρίου μας, αποκαλύπτει την άρρητη δόξα του θείου προσώπου Του. Επιτρέπει στους τρείς μαθητές Του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη, να γίνουν «ἐπόπται τῆς ἐκείνου μεγαλειότητος», να λάβουν πείρα της «μεγαλοπρεπούς δόξης Του».

Η επίγειος ζωή του Κυρίου μας δεν ήταν μια ζωή όπως όλων των ανθρώπων που εξελίσσεται φυσιολογικά. Στην ζωή του Κυρίου μας τίποτε δεν υπήρξε τυχαίο. Όλα εντάσσονται στο σχέδιο της θείας Οικονομίας και τα κορυφαία και τα πιο μικρά γεγονότα της θεανθρώπινης  ζωής του έχουν σχέση με την πληρέστερη αποκάλυψη του Θεανδρικού του προσώπου και την σωτηρία του ανθρώπου. Ασφαλώς και η θεία Μεταμόρφωσή Του.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας λέγει: «τί ἐστί μετεμορφώθη;» και απαντά «παρήνοιξεν ὀλίγον τῆς θεότητος καὶ ἔδειξεν αὐτοῖς τὸν ἐνοικούντα Θεόν». Τι είναι η Mεταμόρφωση μας λέει; Άνοιξε λίγο το μηστήριο της δόξας της θεότητός Του για να δουν οι μαθητές Του ότι ενοικεί με την ανθρώπινη φύση Του και ο Θεός.

Έπρεπε αδελφοί μου να γνωρίσουν οι μαθητές το μεγαλείον της δόξης Του πριν το Πάθος ώστε τις στιγμές της ταπείνωσης και του εξευτελισμού στο Σταυρό, να γνωρίζουν και να μείνουν σταθεροί. Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός μας λέει ότι η δόξα της θεότητος του Χριστού και «δόξα του σώματος λέγεται». Το άγιο σώμα Του ουδέποτε υπήρξε αμέτοχο της θείας δόξας. Από την στιγμή της ενώσεως των δύο φύσεων, Θείας και Ανθρωπίνης, το σώμα του Χριστού μας πλούτισε με την αόρατη θεότητα.

Η Μεταμόρφωση του Χριστού μας αποτελεί για μας την εγγύηση της δικής μας μεταμορφώσεως. Ο άγιος Πρόκλος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως γράφει: «Μετεμορφώθη Χριστός οὐχ ἁπλῶς, ἀλλ’ ἵνα ἡμῖν ἀποδείξει τὴν μέλουσαν τῆς φύσεως μεταμόρφωσιν». Ο Χριστός μας Μεταμορφώθηκε για να δείξει σ’ εμάς την δική μας μελλοντική μεταμόρφωση.

Το Θαβώριον φως αποτελεί το προοίμιο και την εγγύηση της μέλλουσας λαμπρότητας που θα ζήσουν οι εκλεκτοί του Θεού. Μας καλεί λοιπόν σήμερα το φως της θείας Μεταμορφώσεως να μεταμορφωνόμαστε και εμείς «ἡμέραν ἐξ ἡμέρας». Να γινόμαστε κάθε μέρα περισσότερο Χριστιανοί, περισσότερο άνθρωποι του Θεού, περισσότερο φωτισμένοι και φωτεινοί.

Αμήν!

TOP NEWS