Κρητικοί νηστίσιμοι κουραμπιέδες μεθυσμένοι με ρακί!

  • Dogma
κουραμπιέδες

Κρητικοί νηστίσιμοι κουραμπιέδες ή αλλιώς λαδοκουραμπιέδες!Μια άκρως υγιεινή και light εκδοχή των κουραμπιέδων! Στην Κρήτη οι νοικοκυρές έφτιαχναν του κουραμπιέδες με ελαιόλαδο, καθώς ήταν ένα υλικό, το οποίο υπήρχε σίγουρα στα περισσότερα σπίτια, ενώ επιπλέον ήταν και φθηνότερο από το βούτυρο.

Οι νηστίσιμοι κουραμπιέδες είνα μια εναλλακτική υγιεινή επιλογή για όσους έχουν λόγους να προσέχουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδιά τους. Ωστόσο, είναι  τραγανοί, αρωματικοί και λιώνουν στο στόμα,όπως και η κλασσική κουραμπιέδες. Μπορείτε να τους πασπαλίσετε είτε με άχνη ζάχαρη, είτε με σοκολάτα κουβερτούρα.

Τι χρειαζόμαστε ( υλικά για 50 κουραμπιέδες)

2 κούπες ελαιόλαδο άριστης ποιότητας
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αμύγδαλα ή 1 κούπα καρύδια ( ό,τι προτιμάτε)
½ κούπα ρακή ή κονιάκ (ή ανάμεικτα)
1 κοφτή κουταλιά κανέλα σκόνη
½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη (εναλλακτικά ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού)
1 φακελάκι μπέικιν (3,5 κουταλάκια)
Περίπου 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ή σοκολάτα κουβερτούρα

dscn5487

Επί το έργον

Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο τηγάνι μέχρι να μυρίσουν, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη καούν (αυτό γίνεται πιο εύκολα αλλά πιο αργά στο φούρνο). Αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε 3 ή σε 4 κομμάτια.  Βάζουμε σε ένα μπολ και αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε αρκετή ώρα με το χέρι ή με το μίξερ μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και να αποκτήσει κρεμώδη υφή το μείγμα. Προσθέτουμε το ποτό και τα μυρωδικά , ανακατεύουμε, και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι. Στην 1η κούπα βάζουμε και το μπέικιν . Μετά την 4η κούπα, είμαστε πιο προσεκτικοί γιατί μπορεί να μην πάρει ολόκληρη την 5η κούπα η ζύμη μας. Πρέπει να έχουμε μια ζύμη σχετικά σφικτή, αλλά εύπλαστη. Αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στα σχήματα που θέλουμε.

Τους αραδιάζουμε σε ταψί και τους ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά (προθερμασμένος φούρνος, μεσαία σχάρα). Όταν είναι έτοιμοι, τους αφήνουμε
να σταθούν για 5 λεπτά και τους πασπαλίζουμε με ελάχιστη άχνη χωρίς να τους βγάλουμε από το ταψί (εκτός από εκείνους που θέλουμε να καλύψουμε με σοκολάτα).

Μόλις κρυώσουν εντελώς ολοκληρώνουμε το πασπάλισμα βάζοντάς τους λίγους λίγους
σε επιφάνεια που έχουμε πασπαλίσει με άχνη και κοσκινίζοντας πάνω τους αρκετή άχνη ακόμη.

Αν τους θέλουμε σοκολατένιους, λυώνουμε σε μπεν μαρί κουβερτούρα με λίγο ελαιόλαδο και τους βουτάμε.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Διαβάσετε επίσης: Έτσι φτιάχνουν το στιφάδο στο Άγιο Όρος

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS