Μελιτζάνες Καρνίγιαρικ – Τα πολίτικα παπουτσάκια

  • Dogma
μελιτζάνες

Οι μελιτζάνες Καρνίγιαρικ, είναι μια συνταγή που μας ταξιδεύει στα αρώματα της πολίτικης κουζίνας

Τις μελιτζάνες  καρνίγιαρικ –που δεν διαφέρει πολύ από τα… κλασικά παπουτσάκια– μπορείτε να το κάνετε νηστίσιμο αντικαθιστώντας τον κιμά με κιμά σόγιας ή κιμά μανιταριών και λαχανικών.

Για να γίνουν τέλειες οι γεμιστές μελιτζάνες, θα πρέπει η σάρκα τους να ψηθεί τόσο ώστε να λιώνει με το άγγιγμα του κουταλιού.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για το  καρνίγιαρικ είναι:

4 μελιτζάνες
2 κρεμμύδια ξερά
2 πιπεριές κέρατο πράσινες
200 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
100 τυρί τριμμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. μπούκοβο
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 πρέζα κύμινο
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
νερό
για το γαρνίρισμα

2 πιπεριές κέρατο πράσινες

Επί το έργον:

για τις μελιτζάνες

Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες αφήνοντας λωρίδες με τη φλούδα τους.
Θα τις ψήσουμε στο γκριλ όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση του κιμά.
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες στο ταψί και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες, περίπου για 30′.
για το καρνίγιαρικ

Κόβουμε 2 κρεμμύδια και 2 πιπεριές σε φέτες.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά μέχρι να καραμελώσουν, για 4-5′.
Προσθέτουμε τον κιμά.
Σοτάρουμε τον κιμά, να ροδίσει ολόγυρα.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, γλυκιά πάπρικα, κύμινο και μπούκοβο.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και το νερό.
Αφήνουμε να πάρει βράση για 2-3′ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Με δύο κουτάλια πιέζουμε τη μαλακή σάρκα της μελιτζάνας να κάνει θήκη.
Πασπαλιζουμε με αλάτι και πιπέρι το εσωτερικό της μελιτζάνας και ανακατεύουμε την ψίχα της.
Βάζουμε λίγο τυρί που λιώνει μέσα σε κάθε μελιτζάνα και θα το πιέσουμε με το κουτάλι ώστε να έχει χώρο για τον κιμά.
Ισομοιράζουμε τον κιμά στις μελιτζάνες.
Έπειτα, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί που λιώνει πάνω από τη στρώση κιμά.
Κόβουμε τις πιπεριές κέρατο στη μέση και καλύπτουμε την κάθε μελιτζάνα με μισή πιπεριά κέρατο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 15′ μέχρι να λιώσει το τυρί.
Σερβίρουμε με τζατζίκι και ρύζι πιλάφι.

Πηγή: argiro.gr / Αντιγόνη Οζλούτας Κόλλια.

Διαβάστε επίσης: Μοναστηριακή συνταγή: Μελιτζάνες γεμιστές με το «ελιξήριο της αθανασίας» και «αθώα» μπεσαμέλ

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS