Μητροπολίτης Δαρδανελλίων Νικήτας: Ποιος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων

  • Dogma
θυατείρων

Ο 64χρονος Μητροπολίτης Δαρδανελίων Νικήτας (Λούλιας), διευθυντής του Αθηναγορείου Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας στην Καλιφόρνια εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου  Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, σε διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου.

O Σεβ. Μητροπολίτης Δαρδανελλίων, υπέρτιμος και έξαρχος παντός Ελλησπόντου, κ. Νικήτας (Λιούλιας) γεννήθηκε στην Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών το 1955.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιον της Φλώριδας, από το οποίον έλαβε το πτυχίο στη Θρησκειολογία (1976). Στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, εκ της οποίας απεφοίτησε το 1980 και κατόπιν πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1982).

Υπηρέτησε ως γραμματεύς στα γραφεία του Βουλευτού Μιχαήλ Μπιλλιράκη στην Ουάσιγκτον(1982-1984).

Εχειροτονήθη Διάκονος το 1985 από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο και κατά το ίδιον έτος Πρεσβύτερος.

Υπηρέτησε στην ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Merriville, ΙΝ) και από το 1987 στην Ιερά Επισκοπή Σικάγου ως Γραμματεύς.

Το 1988 έλαβε το οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου και ανέλαβε Πρωτοσύγκελλος της ως άνω Επισκοπής.

Επί διετίαν εις την Αγίαν Πετρούπολιν της Ρωσσίας συνεπλήρωσε τας σπουδάς του εις την Ιστορίαν και την εκμάθησιν της Ρωσσικής γλώσσης. Κατά το διάστημα αυτό επέδειξεν ιδιαίτερον ζήλον διά τα προγράμματα νεολαίας, ειδικώς διά τον ΣΥΝΔΕΣΜΟΝ και ανέπτυξε πλουσίαν δράσιν με αξιόλογον ποιμαντικόν και φιλανθρωπικόν έργον.

Εδίδαξεν εις το Πανεπιστήμιον Loyola of Chicago επιλεγόμενα μαθήματα περί Ορθοδοξίας.

Την δε 2αν Δεκεμβρίου 1996 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Χόνγκ Κόνγκ και εχειροτονήθη την 14ην ιδίου εις τον Πατριαρχικόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου.

Η ενθρόνισίς του εγένετο εις τον Καθεδρικόν Ναόν του Αγίου Λουκά Χόνγκ Κόνγκ την 12ην Ιανουαρίου 1997 και κατέστη πρώτος κανονικός ποιμενάρχης της νεοιδρυθείσης Μητροπόλεως Χόνγκ Κόνγκ, μετατεθείς εις την Ιεράν Μητρόπολιν Δαρδανελλίων κατά το έτος 2007.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης είναι Διευθυντής του εν Berkeley Η.Π.Α. Πατριαρχικού Ορθοδόξου Ινστιτούτου «Πατριάρχης Αθηναγόρας».

Φωτογραφία:  Fr. Michael State / Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS