Μωάμεθ: Γιατί ο θεμελιωτής του μωαμεθανισμού έφτιαξε νόμο για την πολυγαμία;

  • Dogma
μωάμεθ

Γιατί ο  Προφήτης Μωάμεθ, παντρεύτηκε περισσότερες από 15 φορές; Για ποιο λόγο έφτιαξε νόμο για την πολυγαμία; Αληθεύει ότι ο ιδρυτής του μωαμεθανισμού είχε είχε αδυναμία στις χήρες, ενώ η μικρότερη σε ηλικία γυναίκα του ήταν μόλις 9 ετών; 

O Προφήτης Μωάμεθ, θεμελιωτής του μωαμεθανισμού και συγγραφέας του Κορανίου, ήταν μία ιστορική προσωπικότητα, πάνω στην οποία έπεσαν πολλές φορές τα φώτα της έρευνας. Όχι μόνο για τη σκέψη και τις πράξεις του, που δημιούργησαν μια μεγάλη θρησκεία, αλλά και για την προσωπική του ζωή, η οποία ήταν  αρκούντως ταραγμένη.

Σύμφωνα με ιστορικούς, ο προφήτης είχε κατά τη διάρκεια της ζωής του από 15 έως 25 γυναίκες. Οι ιστορικοί δεν συμφωνούν στον ακριβή αριθμό, όλοι όμως παραδέχονται ότι ο Μωάμεθ ήταν μάλλον μανιακός γυναικάς. Είχε επίσης ιδιαίτερη αδυναμία στις χήρες, άγνωστο γιατί.

Πρώτη του γυναίκα ήταν η Μαζάρα, δύο φορές χήρα και 15 χρόνια μεγαλύτερή του, κόρη του αφεντικού όπου δούλευε ο Μωάμεθ. Όσο ζούσε η Μαζάρα, ο Μωάμεθ ήταν ήσυχος κι έκανε μαζί της πέντε παιδιά, αλλά, αφότου πέθανε, ο προφήτης απελευθερώθηκε.

Ένα μήνα μετά τον θάνατό της αρραβωνιάστηκε την Αϊσά, κόρη ενός φίλου του, αλλά ο γάμος ορίστηκε να γίνει δύο χρόνια αργότερα. Ο λόγος ήταν απλός. Μπορεί ο Μωάμεθ να ήταν 43 ετών, όμως η Αϊσά ήταν μόλις 7!

Εν αναμονή του σπουδαίου γεγονότος, ο Μωάμεθ παντρεύτηκε τη Σάβντα, που ήταν τροφός μιας από τις κόρες του και χήρα. Στα δύο χρόνια έγινε ο γάμος με την 9χρονη πια Αϊσά. Τις κράτησε και τις δύο, όπως έκανε και με όλες τις επόμενες.

Άλλωστε, ως προφήτης που ήταν, έφτιαξε από την αρχή το νόμο και όρισε ότι ο άνδρας μπορούσε να παντρεύεται ως τέσσερις γυναίκες και να έχει όσες παλλακίδες τραβούσε η όρεξή του. Αν είχε συμπληρώσει τον αριθμό των γάμων και ήθελε να παντρευτεί κι άλλη, μπορούσε να διώξει μία από τις τέσσερις για να αδειάσει η θέση.

Λίγο αργότερα ξαναπαντρεύτηκε με τον ακόλουθο απίστευτο τρόπο: μια από τις κόρες του προφήτη πέθανε κι ο άνδρας της, ο Οσμάν, ήταν απαρηγόρητος. Ένας κοινός φίλος πρόσφερε στον Οσμάν μια κόρη του, την Χαβζά, για παρηγοριά, αλλά αυτός αρνήθηκε. Αυτό αποτελούσε προσβολή, όμως ο προφήτης τακτοποίησε το θέμα. Πήρε αυτός για γυναίκα του τη Χαβζά κι έδωσε στον Οσμάν για σύζυγό του μια από τις αδερφές της πεθαμένης.

Μετά τη μάχη του Οχόντ, όπου ηττήθηκε, ο Μωάμεθ, για να παρηγορηθεί, παντρέυτηκε μια 28χρονη χήρα, τη Χεντ. Για γαμήλια δώρα τής πρόσφερε ένα σακί κριθάρι, ένα μύλο για να το αλέθει, ένα τηγάνι και μια χύτρα γεμάτη λαρδί και βούτυρο.

Οι γάμοι συνεχίζονται με ακόμη πιο παράδοξους τρόπους

Ο προφήτης μπήκε ένα πρωί στο σπίτι του θετού του γιου Ζεΐντ. Η γυναίκα του γιου του, η Ζεϊνάπ, παρουσιάστηκε στον πεθερό της χωρίς πέπλο, μέσα στην οικειότητα της οικογενειακής σχέσης. Ο Μωάμεθ την παρατήρησε και επαίνεσε την ομορφιά της. Όταν επέστρεψε στο σπίτι ο Ζεΐντ, η Ζεϊνάπ του εκμυστηρεύτηκε το κοπλιμάν του πεθερού της. Τότε ο Ζεΐντ πήγε στον θετό πατέρα του και του πρόσφερε ευχαρίστως τη γυναίκα του. Ο προφήτης δέχθηκε την προσφορά, αλλά, για να μην υπάρξει αιμομιξία, ακύρωσε την υιοθεσία του Ζεΐντ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι που πέθανε ο Μωάμεθ παντρεύτηκε την κόρη ενός πρίγκιπα τον οποίο νίκησε, μια Εβραία που κέρδισε στη μάχη της Κοραΐντα, μια νοσοκόμα του σε κάποια δηλητηρίαση, την κόρη του εχθρού του Αμπού Σοφιάν, μια γριά πόρνη μιας φυλής Βεδουΐνων και πολλές άλλες.

Κάθε φορά που που παντρευόταν έστελνε κάποια προηγούμενη στις παλλακίδες για να μην παραβιάζει τον νόμο του, που επέτρεπε μόνο τέσσερις γάμους. Σε όλες τις εκστρατείες έπαιρνε δύο γυναίκες, που τις έβγαζε με κλήρο, ενώ κάθε βράδυ του το περνούσε με τη σειρά, με κάθε γυναίκα. Εκείνο το βράδυ ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο σε αυτήν που ήταν η σειρά της και όχι σε άλλη.

Ο προφήτης παραβίασε το πρωτόκολλο που ο ίδιος δημιούργησε Ένα βράδυ ήταν με τη Χαφζά, αλλά αυτή έφυγε επειγόντως για τον πατέρα της που αρρώστησε. Δεν ήταν τίποτα το σοβαρό και γύρισε αμέσως, οπότε τσάκωσε τον προφήτη να κάνει έρωτα με μια άλλη, τη Μαρίτζια.

Η παραβίαση αυτού του πρωτοκόλλου θεωρήθηκε τόσο σοβαρή, που η Χαβζά ξεσήκωσε όλο το χαρέμι το οποίο την έπεσε με άγριες διαθέσεις πάνω στον άπιστο σύζυγο. Έγινε τόση φασαρία, που ο προφήτης την κοπάνησε κι έζησε ένα μήνα μόνος του, χωρίς συζύγους και παλλακίδες. Περικυκλωμένος πάντως από τόσες γυναίκες, ο Μωάμεθ θα πρέπει να περνούσε δύσκολες ώρες.

Οι ιστορικοί αναφέρουν οτι ο ταλαίπωρος πέθανε μέσα στην κρεβατομουρμούρα. Ενώ ήταν ετοιμοθάνατος, είχε γύρει στην αγκαλιά της Αϊσά, αλλά αυτή διαμαρτυρόταν ότι πονούσε το κεφάλι της. «Το καλύτερο φάρμακο» της είπε ο Μωάμεθ αγανακτισμένος «θα ήταν να πεθάνεις πριν από εμένα». Κι αυτή απάντησε: «ναι, και αμέσως μετά θα ερχόσουν να εγκατασταθείς μέσα στο σπίτι μου με μια άλλη γυναίκα». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια που άκουσε ο προφήτης πριν κλείσει τα μάτια του.

Διαβάστε επίσης: Βίκυ Μοσχολιού: Η επιστολή στον Αγιορείτη θείο της γέροντα Ησύχιo

Πηγή: Μια σταγόνα ιστορία, Δημήτρης Καμπουράκης

 

TOP NEWS