Ο Αρχιεπίσκοπος, ο παραιτηθείς Άνθιμος και οι ευχαριστίες που άργησαν!

  • Δόγμα

Του Δημητρίου Λυκούδη, Δ/ντου Σύνταξης της εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Στη Θεσσαλονίκη έσπευσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, εχθές, Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2023, ώστε να συμμετάσχει στα Ονομαστήρια του παραιτηθέντος Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου της πόλεως.

Ο πολιός Γέροντας Μητροπολίτης κ. Άνθιμος, τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας εμφανώς συγκινημένος, με την παρουσία πολλών αρχιερέων και κληρικών, αλλά και του κόσμου, που έσπευσαν να τού ευχηθούν υγεία και μακροημέρευση διά ζώσης.

Ο κ. Ιερώνυμος, αναφερόμενος στο πρόσωπο του κ. Ανθίμου, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και όσα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης προσέφερε -καθόλη την διάρκεια της διακονίας του- στην Εκκλησία και αυτά ήταν πολλά».  Και, κάπου εδώ, συνειρμικά, έρχεται στο νου μου ένας κινεζικός μύθος, ο μύθος του Πασάτ! Ακούστε τον !

Ο αρχηγός μιας φυλής βεδουίνων, εχθρεύεται μετά μανίας έναν τοπικό άρχοντα μιας γειτονικής σε αυτόν περιοχής. Μηχανεύεται τα πάντα για να τον εξοντώσει, αλλά τελευταία στιγμή σταματά! Γιατί; Επιστρατεύονται ουκ ολίγοι συμβουλάτορές του, που τού λέγουν: «Άστον, είναι προς το συμφέρον μας να συνεχίζει να αποδυναμώνεται από μόνος του, μιας και έτσι, ισχυροποιείσαι εσύ. Και, ο επικεφαλής των βεδουίνων, ακολούθησε τη συμβουλή τους. Όταν δε, έφθασε η στιγμή του θανάτου του τοπικού άρχοντα, ο προεξάρχων των βεδουίνων, κατάφορα συγκινημένος, ανέλαβε όλα τα έξοδα της κηδείας του «αντιπάλου» του, ως ελάχιστο φόρο τιμής και σεβασμού προς εκείνον!!!

Ασφαλώς, ο κ. Ιερώνυμος και η Εκκλησία, εν γένει, τιμά τον παραιτηθέντα Μητροπολίτη κ. Άνθιμο, καί δικαίως, καθώς ο πολιός Γέροντας διακόνησε με αυταπάρνηση και αγάπη Χριστού το ποίμνιό του, ώστε να αποτελεί ακόμη και τώρα, παράδειγμα προς μίμηση απέναντι σε όλους μας, κληρικούς και λαϊκούς.

Όσον δε αφορά τους πρωτοστατούντας και χοροστατούντας στη χορεία των αποδομητών και αρνητών του όλου έργου του κ. Ανθίμου, όχι μόνο τώρα, αλλά πάντοτε, κυρίως πάντοτε, στεκόμαστε απέναντί τους, και μαζί με τον κ. Ιερώνυμο, εν ενί στόματι, άδολα, απροσποίητα, δηλώνουμε: «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και όσα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης προσέφερε -καθόλη την διάρκεια της διακονίας του- στην Εκκλησία και αυτά ήταν πολλά».

TOP NEWS