Ο Γεώργιος Ντόβολος μας «ξεναγεί» στην Σχολή «Εν Ωδαίς»

  • Dogma
Εν Ωδαίς

Ο βυζαντινός χορός «Εν Ωδαίς», ιδρύθηκε το 2008. Έχει καταφέρει, όμως, από την πρώτη στιγμή, να κερδίσει την αγάπη, τον θαυμασμό και κυρίως την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως που ενδιαφέρονται για την Βυζαντινή μουσική και την ψαλτική τέχνη. Το dogma.gr ζήτησε από τον Υπεύθυνο της Σχολής κ. Γεώργιο Ντόβολο να μοιραστεί τις εμπειρίες και την ιστορία αυτών των χρόνων.

«Η Σχολή Βυζαντινής & Παραδοσιακής μουσικής “Εν Ωδαίς” ιδρύθηκε το 2008. Στόχος της Σχολής είναι η αξιοποίηση του σημαντικότατου αρχείου που άφησαν ως καρπό του έργου τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες του Βύρωνα – Καισαριανής αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και η ανάπτυξη κάθε δραστηριότητας που προωθεί την έρευνα, την προβολή και τη διδασκαλία της ελληνικής μουσικής, των παραδοσιακών οργάνων, της βυζαντινής – εκκλησιαστικής μουσικής και εν γένει του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και τη βιωματική συμμετοχή σε αυτόν» αναφέρει στο dogma.gr ο Υπεύθυνος της Σχολής Γεώργιος Ντόβολος και σημειώνει ότι «η Σχολή δραστηριοποιείται εδώ και 10 περίπου χρόνια.  Από την πρώτη στιγμή παρατηρήσαμε την έλλειψη ενός τέτοιου φορέα ο οποίος θα μεταφέρει μέσα από μία γόνιμη διαλεκτική στην κοινωνία του «σήμερα» ήθη, έθιμα, αξίες και προβληματισμούς του «χθες» με εφαλτήριο τα παραδοσιακά – δημοτικά μας τραγούδια και την εκκλησιαστική – βυζαντινή μουσική».

Ο κ. Ντόβολος μας εξηγεί ότι «η ανταπόκριση χρόνο με το χρόνο αυξάνεται. Εκείνο όμως, που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, έχει να κάνει με το φάσμα των ηλικιών που μας προσεγγίζει. Τόσο οι μεγαλύτερες ηλικίες, οι οποίες έχουν και βιωματική σχέση ως απόγονοι των Μικρασιατών προγόνων μας με αυτήν την παρακαταθήκη, όσο όμως και οι νεότερες ηλικίες, οι οποίες διψούν σε πείσμα των καιρών για γνήσια πληροφορία κοντά σε έμπειρους και καταξιωμένους δασκάλους, εκδηλώνουν  ενδιαφέρον».

Προσέθεσε, επίσης, ότι «τα τελευταία χρόνια η Σχολή έγινε γνωστή μέσω εξωστρεφών εκδηλώσεων τόσο στο λεκανοπέδιο της Αττικής όσο και στην επαρχία. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να έρθουν κοντά μας και νέα μέλη με τα οποία μοιραζόμαστε κοινούς προβληματισμούς και ανησυχίες για τη συνέχεια της μουσικής μας κληρονομιάς».

Η αγάπη, το ενδιαφέρον και το μεράκι των καθηγητών και του Υπευθύνου της Σχολής “Εν Ωδαίς” έχουν καταφέρει να ανταγωνίζεται επάξια όλες τις Σχολές της χώρας και όχι μόνο. Η καινοτομία, η σύγχρονες αντιλήψεις, αλλά και εγκαταστάσεις την καθιστούν πρώτη στην καρδιά πολλών σπουδαστών σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Ντόβολος περιγράφει στο dogma.gr ότι «το εκπαιδευτικό έργο συνιστά τον πυρήνα των δραστηριοτήτων του “Εν Ωδαίς”. Διδάσκονται –και μέσω Skype σε ολόκληρο τον κόσμο– βυζαντινή μουσική, φωνητική, όλα τα παραδοσιακά μας όργανα, θεωρητικά της ελληνικής μουσικής. Επίσης, λειτουργούν παιδικά τμήματα μουσικής προπαιδείας, όπου τα παιδιά γνωρίζουν- μέσα από το παιχνίδι- την ομαδικότητα, το τραγούδι και τη βυζαντινή μουσική. Παράλληλα, η ομάδα των δασκάλων μας οργανώνει μουσικά εργαστήρια για παιδιά σε σχολεία, νηπιαγωγεία και συλλόγους. Επίσης, από το 2010 έχει καταρτιστεί και λειτουργεί πολυμελής χορωδία παραδοσιακής μουσικής και μόλις πριν δύο χρόνια μαθητές και καθηγητές της Σχολής δημιούργησαν πρότυπο χορό βυζαντινής μουσικής. Επιπλέον, μέσα στους στόχους και τις δράσεις μας  εντάσσεται και η προβολή των προσπαθειών και της εξέλιξης των μαθητών μας μέσα από σχετικές εκδηλώσεις που ενισχύουν το συλλογικό πνεύμα και τη βιωματική συμμετοχή».

Επίσης, αναφέρει ότι «εκτός από το ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της διδασκαλίας, περιλαμβάνονται και δραστηριότητες ερευνητικού χαρακτήρα. Η Σχολή συλλέγει λαογραφικό υλικό μέσω της συστηματικής ψηφιοποίησης  μουσικών αρχείων, οργανώνει λαογραφικές αποστολές, ενώ προάγει την έρευνα συνεργαζόμενη με ειδικούς ερευνητές. Κύριο μέλημα της Σχολής είναι ο πλούτος του αρχειακού και ερευνητικού αυτού υλικού να καταστεί προσβάσιμος σε ολόκληρη την κοινωνία. Ήδη έχει  προγραμματίσει σειρές εκδόσεων –ψηφιακούς δίσκους ήχου και εικόνας, μεθόδους διδασκαλίας, μελέτες κ.λπ.,  που αφορούν τόσο στη μουσική όσο και γενικότερα στον ελληνικό πολιτισμό».

Το dogma.gr εύχεται κάθε καλό στην Σχολή “Εν Ωδαίς” και στον Υπεύθυνο της Σχολής προσωπικά και δηλώνει πως θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία της Σχολής.

IMG_6481

https://www.facebook.com/enodais.gr/
Info @enodais.gr
τηλ. 6973381211

TOP NEWS