Ο Ιερώνυμος ζητά να ενεργοποιηθεί η επιτροπή που κρίνει την ικανότητα των Αρχιερέων να διαποιμαίνουν

  • Δόγμα

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αυτή τη φορά θέλει να χαμηλώσει τον μέσο όρο ηλικίας της Ιεραρχίας και να πιέσει σε παραίτηση ιεράρχες που έχουν ξεπεράσει το 85ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν τη δύναμη πια να προσφέρουν.

Μια θαρραλέα και τολμηρή πρωτοβουλία, που φαίνεται να βάζει σε νέα εποχή την Εκκλησία, αναλαμβάνει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατίας», ζητεί να ενεργοποιηθεί η ειδική επιτροπή ελέγχου της ικανότητας των αρχιερέων να διοικούν μια Μητρόπολη, θέτοντας, ταυτόχρονα, και τον εαυτό του στην κρίση της!

Ο Αρχιεπίσκοπος, κατά τις πληροφορίες που επιβεβαίωσαν στη «δημοκρατία» πηγές της Ιεράς Συνόδου, ανοίγει τη Δευτέρα το ζήτημα της ενεργοποίησης, ύστερα από μία δεκαετία, της ειδικής επιτροπής ελέγχου που κρίνει αν ένας ιεράρχης μπορεί να ασκεί διοίκηση έχοντας προχωρημένη ηλικία.

Κατά τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, που ψηφίστηκε το 1977, προβλέπεται ότι «μητροπολίτης μη δυνάμενος να εκτελή τα καθήκοντα αυτού διά νόσον ή γήρας δικαιούται να υποβάλη κανονικήν παραίτησιν». Οταν δεν υποβάλλει παραίτηση ο μητροπολίτης, τότε ο νόμος προβλέπει ότι ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας και δύο καθηγητές της Ιατρικής Σχολής, αποφασίζουν αν ο αρχιερέας μπορεί ή πρέπει να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του.

Με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, το θέμα τέθηκε στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς ΣυνόδουΤη Δευτέρα, οι 12 μητροπολίτες και ο Αρχιεπίσκοπος θα αποφασίσουν αν υπάρχει η ανάγκη να ενεργοποιηθεί και πάλι η ειδική επιτροπή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήταν εκείνος ο οποίος, πριν από 10 ακριβώς χρόνια, το 2013, έκανε χρήση της ειδικής διάταξης του νόμου 590/1977 (Καταστατικός Χάρτης Εκκλησίας), ενεργοποίησε την επιτροπή και απήλλαξε από τα καθήκοντά του τον τότε μητροπολίτη Κίτρους Αγαθόνικο. Ομοίως η επιτροπή απήλλαξε τον τότε μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Κύριλλο λόγω προχωρημένης ηλικίας. Οι υπέργηροι μητροπολίτες Φωκίδος Αθηναγόρας και Ν. Ιωνίας Κωνσταντίνος, βλέποντας πως η επιτροπή θα ασχολούνταν με τη δική τους περίπτωση, υπέβαλαν παραίτηση στη ΔΙΣ.

Στόχος να πέσει ο μέσος όρος ηλικίας της Ιεραρχίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αυτή τη φορά θέλει να χαμηλώσει τον μέσο όρο ηλικίας της Ιεραρχίας και να πιέσει σε παραίτηση ιεράρχες που έχουν ξεπεράσει το 85ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν τη δύναμη πια να προσφέρουν. Εγκυρες πληροφορίες θέλουν τον Αρχιεπίσκοπο να συζητά την ενεργοποίηση της επιτροπής για τις περιπτώσεις των, σχεδόν συνομηλίκων του, μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου και Παραμυθίας κ. Τίτου.

Ο Αρχιεπίσκοπος, κατά τις συνοδικές πηγές, είναι πρόθυμος να ζητήσει να αξιολογηθούν από την ειδική επιτροπή των ιατρών όλοι οι αρχιερείς που ξεπερνούν τα 85 χρόνια. Ανοίγοντας ένα θέμα-ταμπού για την Εκκλησία -στα πρότυπα του Πάπα Φραγκίσκου της Καθολικής Εκκλησίας-, τολμά και δεν αρνείται την αξιολόγηση του ίδιου από την επιτροπή, εφόσον βρίσκεται στην ίδια προχωρημένη ηλικία και έχοντας δηλώσει κατά καιρούς πως δεν είναι προσκολλημένος στις θέσεις και στα αξιώματα και πως, όταν κάποιος δεν μπορεί να προσφέρει όπως παλιά, αποχωρεί.

Ο κ. Ιερώνυμος, βέβαια, είναι διαυγής. Ομως, είναι σαφέστατα επιβαρυμένος σωματικά. Το αποδεικνύουν και οι περιορισμένες δραστηριότητές του. Ισως αυτή η διαδικασία να δώσει και στον ίδιο το κίνητρο για να αποχωρήσει με αξιοπρέπεια, είτε σύντομα είτε το προσεχές διάστημα.

Πηγή: https://www.newsbreak.gr/

TOP NEWS