Ο Ληστής άνοιξε την πόρτα του Παραδείσου

  • Δόγμα

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημ. «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Γράφει ο Ιωάννη Δεμάγκος, Εθελοντής, Φοιτητής Θεολογίας

Ονομάζομαι Ιωάννης και είμαι 30 ετών. Είμαι απόφοιτος Λογοθεραπείας και φοιτητής Θεολογίας ΕΚΠΑ. Από τα 22 μου έτη που επέστρεψα στο Θεό μέσω της βοήθειας του πνευματικού μου π.Ευαγγέλου Μαρκαντώνη, έψαχνα διακαώς τρόπους να κάνω πράξη την πίστη μου στον Κύριο. Ένα σωματείο στελεχών ποιότητας, όπως ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «ο Ονήσιμος», μού έδωσε την ευκαιρία που ζητούσα. Είδα ένα διαφημιστικό σποτ στην τηλεόραση που αφoρούσε στη δουλειά του συλλόγου και μου κίνησε κι άλλο το ενδιαφέρον.

Τώρα, πλέον, συμπληρώνω τρία έτη εργαζόμενος ως εθελοντής, σε όποιο πόστο μού ανατεθεί, κάτι που μου δίνει ιδιαίτερη χαρά. Το κομμάτι που με εκφράζει περισσότερο είναι οι επισκέψεις στις φυλακές της χώρας. Προσωπικά, δε θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μου επίσκεψη στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Kράτησης Κορυδαλλού ανδρών. Θυμάμαι να προσεύχομαι στο παρεκκλήσι της Παναγίας της Ελευθερώτριας. Μπαίνοντας μαζί με μέλη του Συλλόγου και άλλους εθελοντές, αισθανόμουν λίγο αγχωμένος. Μιλώντας λίγο με την κοινωνική λειτουργό των φυλακών, ομολογώ ότι χαλάρωσα αρκετά. Συναντώντας τον -έγκλειστο- Γιώργο το άγχος μου έφυγε τελείως.

Εκεί, ανέσυρα στην μνήμη μου κάτι που μάθαμε μέσω του μαθήματος «Εξελικτική Ψυχολογία» στην Σχολή, δηλαδή ότι ο άνθρωπος είναι οι εμπειρίες του και ότι κανένας άνθρωπος δε γεννήθηκε κακός. Μιλώντας με τον Γιώργο συνειδητοποίησα ότι είχα να κάνω με έναν καλοπροαίρετο άνθρωπο, ο οποίος νοιαζόταν για την οικογένειά του. Με πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια, έμπλεξε πριν καλά-καλά το καταλάβει και ο ίδιος, μέσα στη λαίλαπα των ναρκωτικών, κάτι το οποίο τον οδήγησε σε αποκλίνουσα συμπεριφορά, όπως το να διαπράξει κλοπές. Μιλήσαμε αρκετή ώρα. Συνάντησα ένα ευαίσθητο άτομο, που ακόμη και μέσα στην «κόλαση» της φυλακής είχε ανθίσει μέσα του το «λουλούδι» της αγάπης, ιδίως για την γυναίκα του, τα παιδιά του, την μητέρα του… Τον είδα έτοιμο να θέλει να κάνει στροφή 180ο μοιρών στη ζωή του. Όταν υπήρξε η ευκαιρία για δεύτερη συνάντηση μαζί του, μου ανοίχτηκε περισσότερο. Μου ανέφερε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του μέσα στη φυλακή.

Εύχομαι ο Θεός να τον προστατεύει και να του δίνει δύναμη. Ας μην ξεχνάμε τα λόγια του μακαριστού π. Γερβασίου Ραπτόπουλου, του δικαιολογημένα αποκαλουμένου «Αγίου των φυλακισμένων»: «Ο ληστής, επάνω στον σταυρό, άνοιξε την πόρτα του Παραδείσου»! Και μάλιστα αγιοποιήθηκε, εορτάζει 12 Οκτωβρίου εκάστου έτους  και έχει κάνει και θαύματα!

Για να ενημερώνεστε για τις δράσεις του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Ονήσιμος» και τους τρόπους που μπορείτε να ενισχύσετε τοέργο, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο τηλ. 2103622017.

Σημείωση: H φωτογραφία είναι από επίσκεψή σε φυλακισμένους που δεν έχουν επισκεπτήριο από κανέναν, στις φυλακές Τρικάλων.

TOP NEWS