Ο Σέρβος Πατριάρχης θυμήθηκε τα «δικαιώματα» των μοναχών της Λαύρας, αλλά «ξέχασε» τις απώλειες των αμάχων Ουκρανών

  • Δόγμα

Λίγες ημέρες πριν, είχε προηγηθεί η Ανακοίνωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, που αναφερόταν στη διασφάλιση της ελευθερίας και παρουσίας της Εκκλησίας απαναταχού: «Θεωρούμε σημαντικό να προστατεύσουμε την παρουσία και τη μαρτυρία της Εκκλησίας, όπου και αν ευρίσκεται. Το ΠΣΕ θα παρακολουθεί επισταμένως αυτή την κατάσταση και θα αντιδρά σχετικά συμφώνως προς τις αρχές του διεθνούς δικαίου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι».

Του Δημητρίου Λυκούδη, Θεολόγου, Ιστορικού

Την προθεσμία που έδωσαν οι Πολιτειακές Αρχές της Ουκρανίας προς τους μοναχούς της Μονής της Λαύρας των Σπηλαίων, ώστε να εγκαταλείψουν τη Μονή  έως την 29η Μαρτίου 2023, σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος.

Ο κ. Πορφύριος μάλιστα, κάλεσε όλες τις Εκκλησίες να καταδικάσουν  όσα τελούνται στη Μονή της Λαύρας κατά των μοναχών, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια τακτική εθνικοφυλετικής εξόντωσης κατά των μοναχών και κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που υπάγονται στην ποιμαντική δικαιοδοσία του Μητροπολίτου Ονουφρίου.

Άλλωστε, ο κ. Πορφύριος ήταν ο ίδιος που στην απαρχή του Πολέμου στην Ουκρανία, σαν να μην υπήρχαν τότε ανθρώπινα δικαιώματα και ανθρώπινες ζωές στο προσκήνιο, έδωσε εντολή να διεξαχθή έρανος σε όλους τους ναούς της σερβικής Επικράτειας προκειμένουν να ενισχυθεί το «ευλογημένο» ρωσικό στράτευμα στις επιθετικές εχθροπραξίες του!

Και, ασφαλώς, όπως σε κάθε ζήτημα που ανακύπτει στην παγκόσμια κοινότητα, η Σερβική Εκκλησία, έτσι και τώρα, παραμένει πιστή στο ρωσικό «άρμα» και επιρροή της επεκτατικής και αναθεωρητικής πολιτικής του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Λίγες ημέρες πριν, μαζί με τις δηλώσεις του Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιωάννου, ο οποίος συμπαραστεκόταν στον Ονούφριο, δημοσιοποιήθηκε και η  Ανακοίνωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, που αναφερόταν στη διασφάλιση της ελευθερίας και παρουσίας της Εκκλησίας απαναταχού: «Θεωρούμε σημαντικό να προστατεύσουμε την παρουσία και τη μαρτυρία της Εκκλησίας, όπου και αν ευρίσκεται. Το ΠΣΕ θα παρακολουθεί επισταμένως αυτή την κατάσταση και θα αντιδρά σχετικά συμφώνως προς τις αρχές του διεθνούς δικαίου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι».

Ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Επιφάνιος, από την πλευρά του, διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η λειτουργική ζωή της Λαύρας, η οποία, αναμφισβήτητα, αποτελεί τον φάρο και πυρήνα του ορθόδοξου ουκρανικού ασκητισμού, παράλληλα, δε, τόνισε την ανάγκη, όπως άλλωστε έχει κάνει και στο παρελθόν, ώστε οι μοναχοί και πιστοί που πρόσκεινται στον Ονούφριο να αποδεσμευτούν από την επιρροή της Μόσχας και του Πατριάρχη των Ρώσων, Κυρίλλου.

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες και πρέπει να επικρατήσει η διπλωματική επίλυση του ζητήματος, ώστε να επανέλθει η μοναχική ησυχία στη Μονή και να διατηρηθεί απρόσκοπτα η εύρυθμη μοναστική ζωή της.

Έως τότε, μην μας κάνει εντύπωση αν δούμε, εκ νέου, τον Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφύριο, να οργανώνει νέο «έρανο»  προς ενίσχυση του «ευλογημένου» ρωσικού στρατού, του οποίου, ο ρώσος Πατριάρχης, αν ενθυμείσθαι, λίγο καιρό πριν, ευλογούσε τα όπλα εκστρατείας κατά των αμάχων Ουκρανών!!!

TOP NEWS