Οι Κερκυραίοι της Αθήνας τίμησαν τον Άγιο τους στην Πλακα

  • Dogma

Με θρησκευτική ευλάβεια και με κατάνυξη η Ομοσπονδία Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής «Ιωάννης Καποδίστριας» και η Κερκυραϊκή Ένωση Αθηνών «Ο Άγιος Σπυρίδων» τέλεσε την πανήγυρη του Αγίου Σπυρίδωνος, όπως κάθε χρόνο από το 1948, στον υπό ανακαίνηση Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Πλάκας, επί των οδών Φιλελλήνων και Κυδαθηναίων 10.

Με θρησκευτική ευλάβεια και με κατάνυξη η Ομοσπονδία Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής «Ιωάννης Καποδίστριας» και η Κερκυραϊκή Ένωση Αθηνών «Ο Άγιος Σπυρίδων» τέλεσε την πανήγυρη του Αγίου Σπυρίδωνος, όπως κάθε χρόνο από το 1948, στον υπό ανακαίνηση Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Πλάκας, επί των οδών Φιλελλήνων και Κυδαθηναίων 10.

Στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, ο οποίος και κατάγεται από την νήσο Κέρκυρα. Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του Πανηγυρικού Εσπερινού αναφέρθηκε με συγκίνηση στην «… απλότητα του Αγίου Σπυρίδωνος, η οποία προσέλκυσε την αγιότητα ως δώρο του Θεού, διότι σκοπός του Αγίου ήταν να ενωθεί με τον Θεό. Ο Άγιος Σπυρίδων ορθοτόμησε τον Λόγο της αληθείας, διότι εξέφρασε με τη ζωή του τα κύρια χαρακτηριστικά της δωρεάς της σαρκώσεως του Θεού για τον άνθρωπο, ο οποίος δεν βιώνει το αποτέλεσμα της παρακοής, τον θάνατο, αλλά την νέκρωση του θανάτου στο Πρόσωπο του Χριστού, ο Οποίος ενσαρκώθηκε για να τον νικήσει και να προσφέρει ως νέος Αδάμ στη θνητή σάρκα και στην παθητή φύση την δύναμη της αθανασίας».

Το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου μεταφέρθηκαν στον Ιερό Ναό τα τρία Ιερά Εικονίσματά του, τα οποία και φυλάσσει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών κατά τα τελευταία χρόνια, όπου πραγματοποιείται με πολλούς κόπους η ανακαίνιση του Ιερού Ναού.

Πρόκειται για την εφέστειο Εικόνα του Ιερού Ναού, της Παναγίας της καλουμένης «Νέας Κυράς», κτήμα της οικογενείας Κοττάκη, από την οποία προήλθε και η ιστορική ονομασία του Ιερού Ναού, ως «Αγία Σωτήρα του Κοττάκη» καθώς επίσης για την Εικόνα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και την Εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσσης.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συμμετείχε η πολυφωνική Χορωδία του Ιερού Ναού, υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Ι. Τσακιρίδη, η οποία και μετέφερε όλο το εκκλησίασμα στα ακούσματα της κερκυραϊκής παραδόσεως.

Ομιλητής στη Θεία Λειτουργία υπήρξε ο πρώτος τη τάξει κληρικός λειτουργός, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Αθανασίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην «…. περίοδο της νηστείας της Τεσσαρακοστής των Χριστουγέννων, που μας χαρίζει την πνευματική ευκαιρία του εορτασμού των καρπών της ενανθρωπίσεως του Σωτήρος Χριστού, δηλαδή των πολλών Αγίων, Μεγαλομαρτύρων, Οσίων και Ιεραρχών, οι οποίοι σε διαφορετικές χρονικές περιόδους μαρτυρούν στην οικουμενική μνήμη της Ορθόδοξης Εκκλησίας την αγάπη και την πίστη πρός τον Θεό, οι οποίες λαμβάνουν ως αντίδωρο την κατά χάρη αγιότητα. Ο Άγιος Σπυρίδωνας, ως κύριος εκπρόσωπος της χορείας των Ιεραρχών, ως ποταμός θαυμάτων, ως άλλος Μωυσής έσωζε και σώζει και στην διαχρονική πορεία αναζητήσεως του Χριστού παρουσιάζεται ως το λαμπρότερο αποτέλεσμά της, ως πρόσκληση και συμμετοχή στην αγιότητα».

Ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης, ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σαλώνων κ. Αντώνιο για την ευγενική παρουσία του στον Ιερό Ναό και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει προσωπικές και ενοριακές ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την πατρική στήριξή Του κατά το διάστημα, της εως τώρα, επτάχρονης ανακαινιστικής προσπάθειας του Ιερού Ναού, καθώς και για την άμεση ανταπόκρισή Του στην παράκληση των ενοριτών, για την μετάβαση των τριών Ιερών και Θαυματουργών Εικονισμάτων στον Ιερό Ναό, κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Ο π. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε επίσης τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Βολιώτη, για την συναντίληψη και την βοήθειά του στη ζωή και στα έργα της Ενορίας, τους Πατέρες, οι οποίοι παρεβρέθησαν στην Πανήγυρη του Αγίου Σπυρίδωνος, τα μέλη των κερκυραϊκών Συλλόγων, καθώς και την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, για την υπεύθυνη και αποφασιστική παρέμβασή της στα ανακαινιστικά έργα του ιστορικού Ιερού Ναού.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος διεβίβασε τις Πατρικές Ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, καθώς και την αγάπη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, τόσο στον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού, όσο και στους Πατέρες, στους Ενορίτες και στους Κερκυραίους Προσκυνητές του Ιερού Ναού, οι οποίοι συγκεντρώνονται σε αυτόν από την δεκαετία του 40, (όπου για πενήντα πέντε χρόνια, εφημέρευε ο κερκυραίος στην καταγωγή, μακαριστός π. Μάριος Δαπέργολας) και συμπροσευχήθηκαν και φέτος, παρά το κρύο και τις άσχημες συνθήκες που αντιμετωπίζει ο Ιερός Ναός.

Ευχήθηκε επίσης στον πατέρα Βαρθολομαίο, ο οποίος συμπληρώνει 20 χρόνια ενοριακής διακονίας στην Ενορία του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πλάκας, σύντομα να ευοδωθούν οι προσπάθειες για την ανακαίνιση του Ιερού Ναού.

TOP NEWS