Όταν ο Πρίγκιπας Κάρολος «μονάζει» στο Άγιο Όρος – Φωτογραφίες

  • Dogma
όρος

Ηταν Δευτέρα 10 Μαΐου 2004,  όταν η θαλαμηγός γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας προσέγγιζε την αθωνική χερσόνησο. Στην προβλήτα ανέμεναν οι άγιοι πατέρες της Μονής Βατοπαιδίου, με σαφείς εντολές να μην αποκαλύψουν το πρόσωπο του υψηλού προσκεκλημένου τους και σαφείς οδηγίες για καμία επισημότητα κατά την υποδοχή.

Επρόκειτο για καθαρά ιδιωτική επίσκεψη του υψηλού προσκεκλημένου. Για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο έφτανε στο Περιβόλι της Παναγιάς ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος.

Στο Άγιο Όρος πριν το Πάσχα ο πρίγκιπας Κάρολος – Politis Online

Η προσευχή, η κατάνυξη, η πνευματική ανάταση, η αίσθηση του μέτρου, η γαλήνη, η ιστορία του τόπου και η άγρια ομορφιά του ήταν τα στοιχεία εκείνα που συγκίνησαν τον πρίγκιπα Κάρολο όταν για πρώτη φορά επισκέφτηκε τον Αθω. Ηταν λίγο μετά το τραγικό δυστύχημα στο Παρίσι, που στοίχισε τη ζωή στη σύζυγό του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Πρίγκιπας Κάρολος και ορθοδοξία, μια σχέση βαθιά πνευματική | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Πρίγκηπας Κάρολος όταν διαμένει στο Άγιο Όρος περνάει τις ώρες του σε κελί 30 τ.μ., το οποίο έχει κρεβάτι, εικόνες, μια Καινή Διαθήκη και μια απλωταριά. Η μόνη πολυτέλεια είναι ότι διαθέτει το δικό του μπάνιο. Το πρόγραμμά του, φυσικά, είναι το ίδιο με τον μοναχών. Ξύπνημα τα χαράματα, θεία λειτουργία, θρησκευτικές και φιλοσοφικές συζητήσεις με μοναχούς.

Στο παρελθόν, μάλιστα, κάποιοι έχουν ισχυριστεί πως ο πρίγκιπας Κάρολος στο Άγιο Όρος δείχνει το ταλέντο του στη ζωγραφική, φιλοτεχνώντας μάλιστα αρκετά έργα για τους μοναχούς.

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο Πρίγκηπας Κάρολος, είχε διαθέσει  650.000 αγγλικές λίρες για την αναστήλωση της σερβικής Μονής που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά το 2003.

Με δική του χρηματοδότηση αναστηλώθηκε προ ετών ο ναός του Αγίου Ευδόκιμου, στην είσοδο του Βατοπαιδίου. Τα εγκαίνια του έκανε μάλιστα ο ίδιος. Στενή είναι και η σχέση του με τη Μονή Χιλανδαρίου, η καταστροφή της οποίας από φωτιά, στάθηκε η αφορμή για την ίδρυση του συλλόγου «Φίλοι του Αγίου Όρους» στο Λονδίνο.

Ο Πρίγκηπας Κάρολος "αναστηλώνει" τη Μονή Χιλανδαρίου | Dogma

Διατηρεί στενές σχέσεις και με τον μητροπολίτη Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο, ο οποίος είναι πάντοτε καλεσμένος στις μεγάλες βασιλικές τελετές μαζί με προκαθημένους άλλων Εκκλησιών και δογμάτων.

Μάλιστα, ο πρίγκιπας έχει επιλέξει να μεταφέρει κάτι από την ορθόδοξη αυτή αύρα και στην προσωπική του κατοικία, στο Highgrove. Ο τοίχος του σαλονιού του είναι γεμάτος από βυζαντινές εικόνες, δώρα μοναχών του Αγίου Ορους.

 

Διαβάστε επίσης: Η απίστευτη ιστορία της πολυτιμότερης εικόνας του Αγίου Όρους

TOP NEWS