Παναγία Σουμελά: Άνοιξε και πάλι τις πύλες τους για τους επισκέπτες

  • Δόγμα

Και πάλι επισκέψιμη η Παναγία Σουμελά

Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά άνοιξε και πάλι τις πύλες του, την Κυριακή 1η Μαΐου 2022, μετά από έξι χρόνια εργασιών αποκατάστασης και συντήρησής του. Οι εργασίες ξεκίνησαν αρχές στα 2016, αν και η Μονή είχε κλείσει τις πύλες από τον Σεπτέμμβριο του 2015.

Έκτοτε, οι εργασίες συντήρησης διακόπτονταν και άρχιζαν ξανά. Στα τέλη Ιουλίου 2020, ο τούρκος Πρόεδρος Τ. Ερντογάν, έκανε τα εγκαίνια σε ποσοστό ολοκλήρωσης των έργων 65% στη Μονή μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το μοναστήρι έκλεισε και πάλι, όμως, αρχές Νοεμβρίου 2021, χωρίς οι τουρκικές αρχές να πουν και να εξηγήσουν το λόγο στη δημοσιότητα.

Πλέον, οι εργασίες, ως φαίνεται, έχουν πλήρως αποκατασταθεί. Το ζήτημα της στερέωσης των τεράστιων βράχων που περιστοιχίζουν τη μονή έχει ενισχυθεί, οι γεωλογικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και μαζί έχει τακτοποιηθεί και το ζήτημα με τον πελώριο βράχο, που στεκόταν επάνω από την πύλη της μονής. Ατσάλινοι πάσσαλοι, ορατοί στους επισκέπτες, συγκρατούν πλέον και διασφαλίζουν την κεντρική πύλη.

Μάλιστα, οι τουρκικές αρχές αναμένουν σύντομα τις πρώτες προσκυνηματικές και τουριστικές επισκέψεις, με τον κυβερνήτη Τραπεζούντας Ισμαήλ Ουστάογλου να προσδιορίζει την επανεκκίνηση του τουρισμού, στην περιοχή, την ερχόμενη Δευτέρα (2/5), οπότε και θα φτάσει το πρώτο τσάρτερ από το Ισραήλ.

TOP NEWS