Πιπεριές γεμιστές με καγιανά- Το ελληνικό καλοκαίρι στο πιάτο

  • Dogma
καγιανά

Ο καγιανάς είναι ένα φαγητγό απόλυτα ταυτισμένο με το ελληνικό καλοκαίρι. Σε όλη την Ελλάδα ο κάθε τόπος έχει τη δική του παραλλαγή για τον καγιανά. Οι πιπεριές γεμιστές με καγιανά, είναι από τις πλέον εδνιαφέρουσες!

Σε μια διαφορετική, ιδιαίτερη εκδοχή, θα «φουσκώσουμε» τις πιπεριές μας με μελάτο καγιανά και το γευστικό αποτέλεσμα θα μας εκπλήξει!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για 12 μερίδες πιπεριές γεμιστές με καγιανά:

12 μέτριες πράσινες πιπεριές
Για τη γέμιση
200 γρ. ρύζι Καρολίνα
8 μέτριες ντομάτες, τριμμένες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
1 πιπεριά Φλωρίνης, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
5 αυγά
300 γρ. φέτα σκληρή, χοντροτριμμένη
τα φύλλα από 1/3 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
70 ml
ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επί το έργον:

Για τις πιπεριές γεμιστές με καγιανά, πρώτα κόβουμε ένα «καπάκι» από την άκρη με το κοτσάνι κάθε πιπεριάς και αφαιρούμε και πετάμε τα σπόρια. Δεν πετάμε τα «καπάκια».
Γέμιση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ρύζι με τη πιπεριά Φλωρίνης, για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθεί καλά.
Ρίχνουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με μια κουτάλα και μαγειρεύουμε για περίπου 6 – 7 λεπτά, μέχρι να πιει μέρος από τα υγρά της.
Παράλληλα, σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, με το σύρμα, για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και τα αδειάζουμε στο τηγάνι με την ντομάτα και το ρύζι.
Ανακατεύουμε το μείγμα καλά με ξύλινη κουτάλα και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα, το δυόσμο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε απαλά, γεμίζουμε με αυτό το μείγμα τις πιπεριές, αφήνοντας κενό περίπου 2 εκ. από το χείλος, και σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Βάζουμε τις πιπεριές σε ένα ταψί που να τις χωράει ιδανικά ακριβώς, τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσει το ρύζι, να δέσει ο καγιανάς και να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Σερβίρουμε τις πιπεριές χλιαρές ή κρύες, με αγγουροσαλάτα και κρίθινα παξιμάδια.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης: Ικαριώτικο σουφικό: Το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS