Ποντιακά σουβλάκια με ατζίκα και τσατσιμπέλι

  • Dogma
σουβλάκια

Πόση διαφορά μπορεί να κάνει το σωστό μαρινάρισμα στα σουβλάκια; Όση και οι καταπληκτικές ποντιακές σάλτσες που τα συνοδεύουν!

Οι αμύητοι στην ποντιακή κουζίνα σπεύσατε να δοκιμάσετε αυτά τα διαφορετικά σουβλάκια και δεν θα χάσετε. Προσοχή, όμως : Δεν βάζουμε αλάτι στη μαρινάδα για να μη σφίξει το κρέας.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τα ποντιακά σουβλάκια είναι:

1 κιλό χοιρινή σπάλα, χωρίς κόκαλο, κομμένη 3×3
3 μέτρια κρεμμύδια, τριμμένα
5 μέτριες ντομάτες, τριμμένες
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
για τη σάλτσα ατζίκα

7 πιπεριές Φλωρίνης
½ καυτερή πιπεριά
2 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο
¼ του μάτσου κόλιανδρο, φρέσκο
αλάτι

για τη σάλτσα τσατσιμπέλι

8 μέτριες ντομάτες, κομμένες στα 4
½ κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο
2 σκ. σκόρδο, λιωμένες
½ καυτερή πιπεριά, πολύ ψιλοκομμένη
¼ του μάτσου μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι

Επί το έργον: 

Παίρνουμε ένα μεγάλο βαθύ μπολ, ρίχνουμε μέσα το χοιρινό, την τριμμένη ντομάτα, το τριμμένο κρεμμύδι, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μία μέρα.
για τη σάλτσα ατζίκα

Βάζουμε στο mutli σε δόσεις το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά, το ξερό κόλιανδρο, τις πιπεριές Φλωρίνης, και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν μια πάστα.

Στη συνέχεια αλατίζουμε, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε την πάστα σε μια πετσέτα, όπου την στραγγίζουμε πολύ καλά μέχρι να φύγουν όλα της τα υγρά. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της πετσέτας σε ένα μπολ, ρίχνουμε πάνω από τη σάλτσα λίγο φρέσκο κόλιανδρο και την αφήνουμε στην άκρη.

για τη σάλτσα τσατσιμπέλι

Παίρνουμε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα και την γεμίζουμε με νερό. Την βάζουμε σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε το νερό να βράσει.
Ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες και τις αφήνουμε να βράσουν για 15΄ περίπου. Μόλις βράσουν, τις αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι με ψιλές τρύπες, κάτω από το οποίο έχουμε τοποθετήσει ένα μπολ, και με μια κουτάλα πιέζουμε καλά τις ντομάτες ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
Αδειάζουμε τον ντοματοχυμό σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα τσατσιμπέλι εκτός από το μαϊντανό και αλατίζουμε.
Σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 5-6΄ μέχρι να δέσει λίγο η ντομάτα, και μόλις ετοιμαστεί την αδειάζουμε σε ένα μπολ.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό.
για τα σουβλάκια

Βγάζουμε τα κομμάτια χοιρινού από τη μαρινάδα και τα πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με τα χέρια και περνάμε τα κομμάτια χοιρινού σε καλαμάκια.
Παράλληλα ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήνουμε τα σουβλάκια από όλες τις πλευρές μέχρι να έχουν ψηθεί από μέσα και έχουν καραμελώσει απ’ έξω.
Σερβίρουμε ζεστά με μαζί με τη σάλτσα ατζίκα και τσατσιμπέλι.

Πηγή: pontos-news.gr / giorgostsoulis.com.

Διαβάστε επίσης: Πολίτικο κιουνεφέ: Το λαχταριστό γλύκισμα που «παντρεύει» τυρί με σιρόπι!

Εύκολη και γρήγορη πολίτικη μπουγάτσα χωρίς κρέμα

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

 

TOP NEWS