Πρώτος Μητροπολίτης Σμύρνης μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

  • Dogma
Μητροπολίτης Σμύρνης

Λίγες ημέρες πριν την εορτή του Αγίου Χρυσοστόμου, τελευταίου Μητροπολίτη Σμύρνης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε εχθές νέο Μητροπολίτη Σμύρνης. Έτσι, ύστερα από 94 χρόνια η Σμύρνη έχει πάλι τον Δεσπότη της.

Κατά την συνεδρία της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 29 Αυγούστου εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Σμύρνης ο Αρχιγραμματέας Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Σαμαράς. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος εξελέγη Μητροπολίτης στη Σμύρνη, όπου τελευταίος Ποιμενάρχης ήταν ο Άγιος Χρυσόστομος, τη μνήμη του τιμά η Εκκλησία την Κυριακή πριν την εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Ο Χρυσόστομος Καλαφάτης (8 Ιανουαρίου 1867, Τρίγλια Μικράς Ασίας – 27 Αυγούστου 1922, Σμύρνη) ήταν Έλληνας Μικρασιάτης θεολόγος και ιεράρχης καθώς και τελευταίος Μητροπολίτης Σμύρνης. Την περοδο 1902-1910 διετέλεσε Μητροπολίτης Δράμας με σημαντική δράση στον Μακεδονικό Αγώνα. Από το 1910 έως και τον μαρτυρικό του θάνατο διετέλεσε Μητροπολίτης Σμύρνης. Κατακρεουργήθηκε από τον φανατισμένο τουρκικό όχλο κατά την ανακατάληψη της πόλης από τον τουρκικό στρατό στη Μικρασιατική Καταστροφή, στις 27 Αυγούστου 1922, μετά από εντολή του Νουρεντίν Πασά.

assets_large_t_420_8337375_type12128

Στις 11 Μαρτίου 1910 ο Χρυσόστομος μετετέθη στη Σμύρνη, ως Μητροπολίτης Σμύρνης. Στη Σμύρνη συνέχισε τους εθνικούς αγώνες, οργανώνοντας μάλιστα πάνδημο συλλαλητήριο ώστε να καταγγείλει αφενός τις βιαιότητες των Βουλγάρων στην Μακεδονία εναντίον των Ελλήνων, αφετέρου δε την υποστήριξη των τουρκικών αρχών προς την βουλγαρική προπαγάνδα.

Παρά τις προτάσεις που του έγιναν να αποχωρήσει ασφαλής από τη Σμύρνη καθώς το μέτωπο κατέρρεε, ο Χρυσόστομος αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποίμνιό του. Ένας Τούρκος αξιωματικός μετέβη μαζί με δυο στρατιώτες στα γραφεία της Μητρόπολης και τον οδήγησε στον Νουρεδίν Πασά, τον Τούρκο Αρχιστράτηγο, ο οποίος παρέδωσε τον Μητροπολίτη στον όχλο από τον οποίο βρήκε μαρτυρικό θάνατο στις 27 Αυγούστου 1922.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο ως ιερομάρτυρα. H μνήμη του «Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ αγίων αρχιερέων Γρηγορίου Κυδωνιών, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Προκοπίου Ικονίου, Ευθυμίου Ζήλων καθώς και των κληρικών και λαϊκών που σφαγιάσθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή» εορτάζεται την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

TOP NEWS