Σαν σήμερα 16 Ιουλίου – Οι εορτές και τα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Ιουλίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων: Αθηνογένη επισκόπου Πηδαχθόης και των Δέκα Μαθητών του, Φαύστου, Αντιόχου και Κυριάκου του δημίου, Αναστασίου και Ευξιθέου Επισκόπων Θεσσαλονίκης, Αθηνογένους.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 16 Ιουλίου:

622: Εγίρα, αρχή του μωαμεθανικού ημερολογίου. Ο Μωάμεθ εγκαταλείπει τη Μέκκα και καταφεύγει στη Μεδίνα, κυνηγημένος από τους ισχυρούς της περιοχής.

1054: ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Κηρουλάριος επισημοποιεί το σχίσμα των Εκκλησιών και αφορίζεται από τους απεσταλμένους του Πάπα.

1486: γεννιέται στη Φλωρεντία ο ζωγράφος Αντρέα ντελ Σάρτο

1770: πεθαίνει ο Άγγλος ζωγράφος Francis Cotes

1779: κατά την περίοδο του αμερικανικού πολέμου της ανεξαρτησίας, τα αμερικανικά στρατεύματα υπό τον στρατηγό Άντονι Γουέιν, καταλαμβάνουν το Stony Point της Νέας Υόρκης, το οποίο έλεγχαν οι Βρετανοί

1783: ανακοινώνεται η παροχή εδαφών του Καναδά σε Αμερικανούς νομιμόφρονες.

1845: το Yacht Club της Νέας Υόρκης διοργανώνει την πρώτη αμερικανική ρεγκάτα.

1880: η γιατρός Emily Howard Stowe γίνεται η πρώτη γυναίκα που αποκτά άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του γιατρού

1909: Σαν σήμερα ο Σάχης της Περσίας εκθρονίζεται από εθνικιστές και τη θέση του παίρνει ο 12χρονος γιος του, Αλαντ Μουλκ.

1914: Σαν σήμερα αρχίζουν οι πρώτες διώξεις εναντίον των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.. Εξορίζονται όλοι οι ελληνικοί πληθυσμοί, Πόντιοι κυρίως της Σινώπης και της Κασταμονής

1918: ο τσάρος Νικόλαος Β, η τσαρίνα και τα πέντε παιδιά τους εκτελούνται στο Γιεκατερίνενμπουργκ από τους μπολσεβίκους.

1920: η ιταλική κυβέρνηση καταγγέλλει την ελληνοϊταλική συμφωνία και πρότεινε την απόδοση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, πλην της Ρόδου. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την έκπληξή της για τη στάση αυτή της Ιταλίας.

1923: ο Μουσολίνι απαγορεύει τη χαρτοπαιξία σε όλη την Ιταλία.

1926: η πρώτη έγχρωμη υποβρύχια φωτογραφία δημοσιεύεται στο περιοδικό National Geographic.

1931: θανατηφόρα επιδημία γαστρεντερίτιδας σημειώνεται στον Πειραιά, εξαιτίας της οποίας πεθαίνουν 168 παιδιά κάτω των δύο ετών.

1933:γεννιέται η ηθοποιός Μαίρη Χρονοπούλου.

1942: στη Γαλλία, μετά από συμφωνία της κυβέρνησης του Βισί με τους Ναζί, αστυνομικοί συγκεντρώνουν 13.000 Εβραίους, τους οποίους φυλακίζουν σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

1954:  η αστυνομία της Νέας Υόρκης ξεκινά τη χρήση του μέτρου του «αλκοτέστ» σε ολόκληρη την πόλη, με τη βοήθεια ειδικής συσκευής.

1957: ο Αμερικανός πιλότος πολεμικών αεροσκαφών Τζον Γκλεν κάνει τη διαδρομή Καλιφόρνια – Νέα Υόρκη, με υπερηχητικό αεριωθούμενο σε 3 ώρες 23 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα. (χρόνος που αποτελεί διηπειρωτικό ρεκόρ ταχύτητας)

1965: εγκαινιάζεται η μεγαλύτερη οδική σήραγγα στον κόσμο, στα σύνορα Γαλλίας-Ιταλίας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκολ και ο Ιταλός ομόλογός του Τζουζέπε Σάραγκατ εγκαινίασαν το τούνελ του Λευκού Όρους, μήκους 11,6 χλμ.

1969: εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο «Απόλλων 11», με τους αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλινς και με προορισμό τη Σελήνη, όπου και φτάνουν πρώτοι.

1983: αποφασίζεται, βάσει συμφωνίας, ότι οι αμερικανικές βάσεις θα παρέμεναν στην Ελλάδα μέχρι το 1992.

1985: Σαν σήμερα πεθαίνει ο διάσημος Γερμανός συγγραφέας Μπελ Χάινριχ, που είχε τιμηθεί το 1972 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1992: πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών η ηθοποιός Μαίρη Αρώνη.

1999: Σαν σήμερα ο Τζον Κένεντι τζούνιορ σκοτώνεται μαζί με τη σύζυγό του Καρολίν Μπεσέτ σε αεροπορικό δυστύχημα.

2007: σεισμός 6,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, στην Ιαπωνία σκοτώνει οκτώ άτομα και τραυματίζει 800 ενώ προκαλεί ζημιές σε πυρηνικό εργοστάσιο.

TOP NEWS