Σκληρή αντίδραση Ιερωνύμου προς Φανάρι: Υπονομεύεται η Εκκλησία της Ελλάδος και το κύρος της

  • Dogma
φανάρι

Συνεχίζεται η κόντρα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου με τον Οικουμενικό πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Στο επίσημο ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που εκδόθηκε για τη σημερινή συνεδρία, μεταξύ άλλων αναφέρεται πως ο Αρχιεπίσκοπος κατέθεσε στην Σύνοδο σφραγισμένο φάκελο, τον οποίο, μάλιστα, χαρακτήρισε απόρρητο, προκειμένου να φυλαχθεί στο εμπιστευτικό Αρχείο της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου, χωρίς προς το παρόν να γίνει περαιτέρω χρήση του. Με το υλικό του φακέλου επιστηρίζεται, ότι οι λόγοι για τους οποίους ο Μακαριώτατος δεν παραβρέθηκε στη Σύνοδο των Προκαθημένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν ήταν προσωπικοί, όπως γράφτηκε στο επίσημο ανακοινωθέν που εκδόθηκε την πρώτη ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης των προκαθημένων στο Σαμπεζύ, αλλά προέρχονταν από ενέργειες που υπονομεύουν την Εκκλησία της Ελλάδος και το κύρος της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να έχει ενοχληθεί από την εξουσία που θέλει να δώσει ο Πατριάρχης στο γραφείο του στην Ελλάδα. Ο κ. Ιερώνυμος δείχνει να μην δέχεται τον εκπρόσωπο του Πατριάρχη στην Αθήνα, τον παλιό συνεργάτη του και νυν Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο και μάλιστα η συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου είναι πολύ δύσκολη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση από το Φανάρι, ενώ άνθρωποι από την Πόλη που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις κάνουν λόγο για πολύ έντονα προβλήματα στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών.

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Η κόντρα της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν ο Πατριάρχης φέρεται να ήθελε για Μητροπολίτη Ιωαννίνων τον νυν Εκπρόσωπό του στην Ελλάδα. Τότε, όμως, ο Αρχιεπίσκοπος από την πρώτη στιγμή του ξεκαθάρισε ότι θα πρότεινε τον άμεσο συνεργάτη του Πρωτοσύγκελλο Μάξιμο Παπαγιάννη, αλλά η τελικά απόφαση ανήκε στην Ιεραρχία. Όπως ήταν αναμενόμενο η πρόταση του Αρχιεπισκόπου επικράτησε και Μητροπολίτης Ιωαννίνων είναι ο στενός συνεργάτης του κ. Ιερωνύμου.

Η αντίδραση από το Φανάρι ήταν άμεση και σε λίγους μήνες η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε τον εκλεκτό του Πατριάρχη Αμφιλόχιο Στεργίου Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως και μάλιστα εκπρόσωπο του στο γραφείο του στην Αθήνα.

φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ