Σύννεφα στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας. Συνεχίζεται η κόντρα Ανθίμου – Φίλη

  • Dogma
Νίκος Φίλης

Στην αντεπίθεση περνά ο Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης καθώς απάντησε σήμερα στους αστήρικτους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ισχυρισμούς του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου. Την ώρα, μάλιστα που ο Αρχιεπίσκοπος θα απευθυνθεί στον Πρωθυπουργό για αντίστοιχο ζήτημα.

«Αναίτια και άστοχη επίθεση» χαρακτήρισε την αντίδραση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ο κ. Φίλης. Ο κ. Άνθιμος είχε σχολιάσει την εγκύκλιο για τις επισκέψεις εξωσχολικών προσώπων στις σχολικές μονάδες με αφορμή την επίσκεψη του Μητροπολίτη Μεσογαίας στην Θεσσαλονίκη, για να μιλήσει σε ένα σχολείο ύστερα από αίτημα των μαθητών. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ανέφερε πως ο Μεσογαίας Νικόλαος πήγε στο σχολείο που τον κάλεσαν και οι αρμόδιοι του είπαν ότι δε μπορούν να τον αφήσουν να μιλήσει στα παιδιά, διότι αυτή είναι η εντολή του Υπουργείου.

Τότε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως επισημοποίηση του διωγμού της Εκκλησίας, που ήδη έχει ξεκινήσει.

Σε σημερινή του δήλωση ο υπουργός Παιδείας καλεί τον κ. Άνθιμο να είναι προσεκτικότερος λέγοντας πως «εσφαλμένη ενημέρωση οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα. Αρκούσε μια απλή ανάγνωση της εγκυκλίου από τον ίδιο και όχι «μου είπαν» και  «άκουσα» και εξήγησε πως «η εγκύκλιος δεν αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο. Αντιθέτως θέτει γενικούς κανόνες, ώστε το σχολείο να μην μετατραπεί σε θέατρο αντιπαραθέσεων και κηρυγμάτων με πρωταγωνιστές εξωσχολικούς παράγοντες. Είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η ηρεμία και το σχολικό ήθος μέσα στην αίθουσα. Εξωσχολικοί παράγοντες π.χ. εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων κοινωνικών φορέων μπορούν να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις στο χώρο του σχολείου όχι όμως σε ώρα μαθήματος».

Ο κ. Φίλης θέλοντας ενδεχομένως να στείλει μηνύματα προς την Εκκλησία για το μάθημα των θρησκευτικών υπογράμμισε πως η εκπαίδευση είναι ευθύνη της Πολιτείας. «Δεν παρεξηγώ τον Παναγιώτατο για όσα ισχυρίζεται ότι άκουσε. Ας μην ξεχνά ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι προσδιορίζουν τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Η εκπαίδευση είναι ευθύνη της Πολιτείας. Πολλοί κληρικοί είναι εκπαιδευτικοί. Και τα σχολεία ,στο πλαίσιο των κανονισμών, εκκλησιάζονται στις ενορίες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με ιδιαίτερα καυστικό ύφος ο κ. Φίλης συμπλήρωσε πως «θέλω να καθησυχάσω τον Παναγιώτατο ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δεν σχεδιάζονται διωγμοί και μάλιστα λόγω των θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων των πολιτών. Προφανώς ο κ. Άνθιμος συγχέει εποχές… Στόχος μας είναι το ανοιχτό δημοκρατικό σχολείο και αυτό υπηρετούμε».

Με ενδιαφέρον αναμένουμε την αντίδραση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ή κάποιου άλλου Ιεράρχη, ύστερα μάλιστα από την σημερινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να υπάρξει επικοινωνία του Μακαριωτάτου Προέδρου Της με τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο και θα επιδώσει σχετική επιστολή εκ μέρους της, με αφορμή αντίστοιχο περιστατικό που συνέβη με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας.

TOP NEWS