Η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Μαλεβής

  • Dogma
Παναγίας Μαλεβής

Η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Μαλεβής, όπως εκ παραδόσεως γνωρίζουμε είναι μία από τις εβδομήντα εικόνες που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Την εικόνα αυτή, της Παναγίας Μαλεβής, την έφεραν μαζί τους oι κάτοικοι του Αγίου Όρους που κατοίκησαν στην Κυνουρία. Κάτι που αναφέρεται στο 28ο κεφάλαιο του Τυπικού του Τσιμισκή το έτος 971.

Η εικόνα ήταν στο πρώτο Μοναστήρι εκεί ψηλά στους Κανάλους. Μετά το τραγικό τέλος των Μοναχών που πέθαναν από το πολύ κρύο και την βοή του αέρα η εικόνα έφυγε μόνη της και ήρθε στην θέση που είναι σήμερα. Εκεί ήταν πολλά βάτα. Εκεί μέσα στα βάτα στάθηκε και δίπλα της έκαιγε ένα καντήλι.

Τι καντήλι ήταν αυτό; Ήταν καντήλι φυσικό; Όχι, ήταν καντήλι θεϊκό που φώτιζε τη νύκτα στη θέση που ήταν η εικόνα. Τρεις φορές πήραν την εικόνα και την πήγαν στην θέση της στους Κανάλους και πάλι έφευγε και πήγαινε πάλι εκεί μέσα στα βάτα με το θεϊκό φως που την φώτιζε.

Oι πατέρες τότε απεφάσισαν να κτίσουν το Μοναστήρι στη σημερινή του θέση και τοποθέτησαν την εικόνα στη θέση που η ίδια είχε διαλέξει. Το έκτισαν δε το έτος 1116. Το ασημένιο επικάλυμμα της εικόνας το έχουν βάλει από το έτος 1362 καθώς αναγράφεται επί της θαυματουργού εικόνος.

 

ecclesia.gr
φωτογραφίες: Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ