Θεοφάνια ή Θεοφάνεια: Ποιο είναι το ορθό

  • Dogma
θεοφάνεια

Θεοφάνια ή Θεοφάνεια; Ο κ. Μπαμπινιώτης θεωρεί ότι, τα Θεοφάνια, είναι προτιμότερο να γράφονται με ι. Δίνει μάλιστα παραδείγματα από  αρχαιοελληνικές γιορτές, όπως τα «Ίσθμια», τα «Πύθια» κ.α. Σημειώνει ωστόσο, ότι η γραφή Θεοφάνεια με –ει– δικαιολογείται ως δήλωση τής πράξης και ιδιότητας, δηλαδή θεοφανής: θεοφανής – θεοφάνεια, όπως διαφανής – διαφάνεια. Όπως τονίζει ο καθηγητής: «H εορτή των Θεοφανίων […]

Θεοφάνια ή Θεοφάνεια;
Ο κ. Μπαμπινιώτης θεωρεί ότι, τα Θεοφάνια, είναι προτιμότερο να γράφονται με ι. Δίνει μάλιστα παραδείγματα από  αρχαιοελληνικές γιορτές, όπως τα «Ίσθμια», τα «Πύθια» κ.α.

Σημειώνει ωστόσο, ότι η γραφή Θεοφάνεια με –ει– δικαιολογείται ως δήλωση τής πράξης και ιδιότητας, δηλαδή θεοφανής: θεοφανής – θεοφάνεια, όπως διαφανής – διαφάνεια.

Όπως τονίζει ο καθηγητής: «H εορτή των Θεοφανίων είναι προτιμότερο να γράφεται με -ι-: τα Θεοφάνια. Eκτός από τη γνωστή χριστιανική γιορτή των Θεοφανίων, τής βάπτισης δηλ. τού Xριστού και τής φανέρωσης τού Θεού, Θεοφάνια (τα), ήταν και αρχαία εορτή στους Δελφούς, όπου έδειχναν στους λάτρεις τού Aπόλλωνος το άγαλμά του.

H γραφή Θεοφάνεια με -ει- δικαιολογείται ως δήλωση τής πράξης και ιδιότητας τού επιθ. θεοφανής: θεοφανής – θεοφάνεια, όπως διαφανής – διαφάνεια. Ωστόσο, προκειμένου για εορτή σε ουδέτερο γένος είναι προτιμότερο να τηρηθεί η γραφή σε -ια: τα Θεοφάνια· πβ. τα Πύθια, τα Ίσθμια, τα Eπιφάνια, αλλά η επιφάνεια από το επιφανής».

TOP NEWS