Το απόλυτο κρητικό πιάτο: Κατσικάκι με μαρουβά και τυροζούλι

  • Dogma
κατσικάκι

Κατσικάκι με μαρουβά και τυροζούλι στη γάστρα: Ένα πιάτο το όποιο από τον τίτλο καταλαβαινεις ότι πρόκειται για ένα Κρητικό μαμαδίστικο θαύμα!

Το κατσικίσιο τυροζούλι είναι ένα εξαιρετικό ημίσκληρο λευκό τυρί, με γεμάτη γεύση και μόλις 16% λιπαρά είναι ιδανικό και για ελαφριά διατροφή. Ο δε μαρουβάς είναι ένα παραδοσιακό κρασί, που παράγεται στη δυτική Κρήτη. «Μαρουβάς» σημαίνει «παλαιωμένος». Μάλιστα, η  παραδοσιακή διαδικασία στην Κρήτη θέλει  α θάβουνε ένα βαρέλι με μαρουβά μέσα στο χώμα όταν γεννιέται  ένα παιδί, και να το ανοίγουνε στο γάμο του.

Τα υλικά που θα χρειστούμε για το κατσικάκι με μαρουβά και τυροζούλι στη γάστρα είναι:

1 ½ κιλό κατσίκι μπούτι κομμένο σε μικρές μερίδες

2 καρότα

3-4 κλωνάρια σέλερι

1 σεληνόριζα

3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σκ. σκόρδο

1 ξερό κρεμμύδι

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

500 ml κρασί μαρουβά

1 δαφνόφυλλο

1 στικ κανέλας

2 καρφάκια γαρύφαλλα

αλάτι

φρεσκοτριμένο πιπέρι

Τυροζούλι Αμάρι

Επί το έργον: 

Τσιγαρίζουμε  το κρέας στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.Στην συνέχεια  προσθέτουμε τον πελτέ και αφού τον τσιγαρίσουμε 2 λεπτάκια, βάζουμε τα καρότα,την σεληνόριζα και το σέλερι.Αφού μαραθούν λίγο,σβήνουμε με το μαρουβά. Βάζουμε τα μυρωδικά .Προσθέτουμε λίγο νερό ίσα να μισοσκεπάζει τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για μία ώρα περίπου.  Μεταφέρουμε σε μία γάστρα και κόβουμε μέσα μικρά καρεδάκια από τυροζούλι. Ψήνουμε άλλα 30 λεπτά.

Πηγή: evaintasteland.com/ Εύα Παρακεντάκη

Διαβάστε επίσης: Διάμεσα: Ποντιακή «πίτσα» με χόρτα

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS