Το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου – Πότε τελείται, γιατί συνδέεται με τον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο

  • Dogma
μυστήριο

Το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου είναι ένα από τα επτά μυστήρια της Εκκλησίας μας.

Το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, δεν τελείται για να μας πάνε καλά τα πράγματα, για να μην έχουμε αναποδιές ή απλά για να ικανοποιήσουμε κοινωνικούς λόγους…

Το ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου γίνεται κυρίως σε περιπτώσεις ασθενειών. Για αυτό το λόγο ο Ιερέας εύχεται: «Πάτερ Άγιε, ιατρέ των ψυχών καί των σωμάτων… ίασαι τον δούλον Σου… έκ της περιεχούσης αυτόν σωματικής καί ψυχικής ασθενείας…»

Η πρώτη μας κίνηση είναι να συζητήσουμε το πρόβλημα ή το ζήτημα που μας απασχολεί με τον Ιερέα ή ακόμα καλύτερα με τον πνευματικό μας. Μόνο εκείνος είναι αρμόδιος να μας προτείνει τι είναι καλύτερο να γίνει αναφορικά με το πρόβλημα που θα του αναφέρουμε (αγιασμός, ευχή, λειτουργία, ευχέλαιο, εξομολόγηση κλπ).

Για να τελεστεί το μυστήριο του ιερού ευχελαίου απαιτείται να προηγηθεί εξομολόγηση και νηστεία.

Για την τέλεση του μυστηρίου θα πρέπει να προσκληθούν τουλάχιστον δύο Ιερείς. Επτά Ιερείς τελούν κανονικά το μυστήριο του Ευχελαίου, καθώς επτά είναι και τα Αποστολικά και Ευαγγελικά αναγνώσματα, επτά είναι και οι ευχές.

Αυτοί που θα προσκαλεστούν να παραστούν (συγγενείς, φίλοι) στο Ιερό Ευχέλαιο πρέπει να έχουν επίγνωση του μυστηρίου, διάθεση να συμπροσευχηθούν και να παρακαλέσουν απλά και ταπεινά.Πρέπει δε να έχουμε υπόψη μας την ευαγγελική ρήση «Ούχ ως εγώ θέλω, άλλ’ ως Σύ» καθώς και την Κυριακή προσευχή «γενηθήτω το θέλημα Σου…» και τέλος να ζητάμε πρωτίστως την ίαση της ψυχής και μετά του σώματος.

Που είναι γραμμένο και ποιος μας λέει για το Ευχέλαιο;
Στην επιστολή του Ιακώβου. O Απόστολος Ιάκωβος, o Aδελφόθεος, στην επιστολή του λέει: «Εάν κάποιος είναι άρρωστος, να προσκαλέσει τους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας να προσευχηθούν γι’ αυτόν καί να τον αλείψουν με λάδι, επικαλούμενοι το όνομα του Κυρίου…» (Ίακ. ε’, 13-15).

«Ασθενεί τις εν υμίν; προσκαλεσάσθω τους πρεσβυτέρους της εκκλησίας, και προσευξάσθωσαν επ’ αυτόν αλείψαντες αυτόν ελαίω εν τω ονόματι του Κυρίου·…»

Με το μυστήριο του ιερού ευχελαίου, αποτυπώνεται η άπειρη αγάπη της Εκκλησίας μας προς τον ασθενούντα συνάνθρωπο μας. Η διάθεση, το ενδιαφέρον για ουσιαστική βοήθεια και συμμετοχή στον ανθρώπινο πόνο. Συμπάσχει, συμπροσεύχεται, εύχεται, ελπίζει στην ίαση του ασθενούς με την παράκληση προς στον Κύριο Ιησού Χριστό.

Ωστόσο, το Ιερό Ευχέλαιο, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για προσευχή και άφεση των συγγνωστών αμαρτημάτων μας:

«Το ιερό Ευχέλαιο γίνεται και επί υγιαινόντων για τη συγχώρηση των αμαρτημάτων που από άγνοια ή λήθη ή όσα εξ ανεπαρκείας δεν διακρίνει ως αμαρτήματα ο διαπράττων και τα όσα εκ καταπτώσεως αδυνατεί να εξαγορεύσει.

Πηγή: Ορθοδοξία και Κακοδοξία, Δημητρίου Κόκορη, τ. Β, σελ.336-337).

Διαβάστε το βίο του Αγίου Ιακώβου του Αποστόλου που τιμάται στις 23 Οκτωβρίου. Γιατί ονομάζεται Αδελφόθεος;

 

 

TOP NEWS