Αυτόχειρες: Πότε η Εκκλησία θα αποκτήσει κοινή στάση;

  • Dogma

Στο άγγελμα του θανάτου του πρώην υφυπουργού Λ. Τζανή, αυτόματα σχεδόν, τα βλέμματα των ανθρώπων που παρακολουθούν τα εκκλησιαστικά δρώμενα στράφηκαν προς τον Μητροπολίτη  Δημητριάδος. 

Λουδάρος Ανδρέας

Στο άγγελμα του θανάτου του πρώην υφυπουργού Λ. Τζανή, αυτόματα σχεδόν, τα βλέμματα των ανθρώπων που παρακολουθούν τα εκκλησιαστικά δρώμενα στράφηκαν προς τον Μητροπολίτη Δημητριάδος.

Ο λόγος ένας και σαφής. Παρά το τραγικό της όλης υπόθεσης υπάρχει ένας εκκλησιαστικός κανόνας σύμφωνα με τον οποίο οι αυτόχειρες δεν πρέπει να κηδεύονται από την Εκκλησία, στην περίπτωση που κατά το απονενοημένο διάβημά τους, έχουν σώας τα φρένας.

Η απορία λοιπόν ήταν απλή. «θα επιτρέψει ο Μητροπολίτης την κηδεία του αυτόχειρα»; Η απάντηση δόθηκε μέσα σε ελάχιστες ώρες. Ο αυτόχειρας κηδεύτηκε κανονικά.

Σε τοπικό επίπεδο δεν «κουνήθηκε φύλλο». Αρκετοί όμως στην Εκκλησία φάνηκαν να ενοχλούνται από την στάση που επέλεξε να κρατήσει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος.

Τι θα γινόταν όμως αν ο Μητροπολίτης αποφάσιζε να υπερασπιστεί το δικαίωμα -ή υποχρέωση κατά ορισμένους- της Εκκλησίας, να μην κηδεύει τους αυτόχειρες;

Το πιθανότερο είναι πως όλα τα Μ.Μ.Ε θα αναδείκνυαν σε πρώτο θέμα το γεγονός, τηλεοράσεις, εφημερίδες, ραδιόφωνα και ίντερνετ θα μονοπωλούσαν το θέμα, λέγοντας και γράφοντας ότι ο Μητροπολίτης αρνείται να κηδεύσει τον αυτόχειρα -που ήταν προβεβλημένο μέλος της τοπικής κοινωνίας- και από τη μια στιγμή στην άλλη, ο κ. Ιγνάτιος θα γινόταν το πρόσωπο των ημερών. Και… «μεταξύ μας» όλοι ξέρουμε οτι σχεδόν κανείς δεν θα τον στήριζε στον δημόσιο διάλογο.

Εκ του αποτελέσματος κρίνω πως ο κ. Ιγνάτιος, που είναι γνώστης του πως λειτουργούν τα media στην Ελλάδα, δεν είχε καμία διάθεση να βρεθεί στο επίκεντρο μιας τέτοιας διαμάχης.

Σε τελική ανάλυση δεν είναι ο μόνος που κήδεψε αυτόχειρα. Τελευταία, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλούς σε αυτό το απονενοημένο διάβημα και κανείς δεν πήγε αδιάβαστος απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω τουλάχιστον.

Γιατί λοιπόν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος να σηκώσει αυτό το βάρος;

Στην Αθήνα όταν τον Απρίλιο αυτοκτόνησε στην πλατεία Συντάγματος ένας 77χρονος συνταξιούχος, η εικόνα του κληρικού που έκανε τρισάγιο στο σημείο έκανε το γύρο του κόσμου. Εδώ μάλιστα ο άνθρωπος όχι μόνο αυτοκτόνησε αλλά ήταν και άθεος. Η οικογένεια του έκανε πολιτική κηδεία. Στο παπά που του έκανε το τρισάγιο είπαν όλοι μπράβο.

Τελικά ποιος έχει δίκιο;

Για μια ακόμη φορά φαίνεται πως η Εκκλησία σε κεντρικό επίπεδο αδυνατεί να επικοινωνήσει καθαρά με την κοινωνία.

Αν δεν υπάρχει πρόβλημα εντέλει στο να κηδεύονται οι αυτόχειρες ας βγει η Ι.Σ. να το πει στον κόσμο ώστε να τελειώσει η υπόθεση. Αν πάλι αυτή η πράξη δεν είναι σωστή, η Εκκλησία οφείλει να απευθυνθεί στην κοινωνία και με επιχειρήματα να πείσει γι αυτήν της τη θέση. Και επιτέλους να αποκτήσει ενιαία θέση και στάση απέναντι στα γεγονότα.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ