ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ: Η Λαύρα του Όσίου Σάββα στα Ιεροσόλυμα και η φοινικιά που φύτεψε ο Όσιος

  • Δόγμα

Γράφει ο Δημήτριος Λυκούδης, θεολόγος

Το μοναστήρι του Οσίου Σάββα, στην έρημο της Ιουδαίας, πάντα αποτελούσε ορόσημο προσκυνηματικό για όσους προσκυνητές έφθαναν στην Αγία Γη.

Σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τη Βηθλεέμ, ο προσκυνητής με κατεύθυνση τη Νεκρά Θάλασσα, θα συναντήσει το άβατο μοναστήρι σε γυναίκες του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, που ήδη, από τον 50 αιώνα μ.Χ. καταθέτει ελληνορθόδοξη μαρτυρία και παρουσία στην Ιουδαία.

Η Μονή ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Όσιο και θεωρείται από τις πλέον αυστηρές στα θεοβάδιστα χώματα. Μάλιστα, εδώ «στέλνονται» προς παραδειγματισμό όσοι μοναχοί δεν κάνουν υπακοή εκ του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων προκειμένου να διδαχθούν από τη σιωπή, την απέριττη ζωή και την απλότητα των Σαββαϊτών μοναχών.

Εντός της αυλής της μονής υπάρχει η φοινικιά που, κατά την Παράδοση, φύτεψε ο ίδιος ο Όσιος Σάββας. Τα φύλλα της λἐγεται πως φέρουν θαυματουργική χάρη που βοηθά ιδιαίτερα τις άτεκνες γυναίκες.

Ασφαλώς, ο μεγάλος θησαυρός της Μονής είναι το άφθαρτο σκήνωμα του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, που επιτελεί πολλά θαύματα σε όσους επικαλούνται τον Όσιο με πίστη και θέρμη καρδιάς.

TOP NEWS