Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ο Ιεράρχης της ενότητας και της συνδιαλλαγής

  • Δόγμα

Του Δημητρίου Λυκούδη, Δ/ντη Σύνταξης της εφημ. «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Δεν είναι εύκολο, κυρίως εντός των εκκλησιαστικών ορίων και δη στο Εξωτερικό, να διατηρήσεις τις καλώς νοούμενες ισορροπίες και αγαστές σχέσεις μεταξύ Ορθοδοξίας και λοιπών Ομολογιών ή άλλων Θρησκειών, αλλά και αυτής της εκκλησιαστικής εξουσίας με την αντίστοιχη Πολιτική και Πολιτειακή κάθε τόπου. Απαιτείται γνώση, πνεύμα ειλικρινούς συνδιαλλαγής, διάθεση ενότητας, σύμπραξη, αλληλοσεβασμός, κατανόηση της θέσεως του άλλου, του κάθε άλλου, όπου και αν ανήκει, σε όποιο θρήσκευμα, όποια κοινωνική, οικονομική ή εθνική αφετηρία και αν πρεσβεύει. Και, αναμφισβήτητα, η επιτυχία έγκειται σε αυτό το γεγονός: να κατορθώνεις να σε σέβονται ακόμη και όσοι όχι μόνο δεν συμφωνούν μαζί σου, αλλά, εξαιρέτως, ακόμη και όσοι διαφωνούν κάθετα και πρεσβεύουν τα εκ διαμέτρου αντίθετα απ᾿ όσα εσύ διαγορεύεις και υπέρ ων κατατείνεσαι.

Ένα τέτοιο χαρισματικό, ομολογουμένως, παράδειγμα αποτελεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Ανέλαβε το πηδάλιο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής σε μια δύσκολη χρονική περίοδο και με την βαρύνουσα προσωπικότητά του, σχετικά γρήγορα, κατόρθωσε να φέρει τον αρχιεπισκοπικό θώκο της Αμερικής από την άκρη εις το κέντρο των εκκλησιαστικών εξελίξεων.

Κύριο χαρακτηριστικό της αρχιερατικής του διακονίας είναι η ενότητα. Η ικανότητά του να πείθει διά της ευγενείας πρώτον και, κατά δεύτερον, ως μύστης από ετών της φαναριώτικης αρχοντικής προσέγγισης κάθε ζητήματος, μέσω της θυσιαστικής του αγάπης προς πάντας, να «ξεκλειδώνει» κάθε ψυχή, να «αγγίζει» καρδιακά κάθε άνθρωπο, να οικοδομεί, να στηρίζει, να νουθετεί μέσω της εργοπραξίας του και της ενωτικής βιωτής του.

Το Καλοκαίρι του 2021, όταν περιοχές στην Ελλάδα αλλά και στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ είχαν παραδοθεί στην πύρινη λαίλαπα, ο κ. Ελπιδοφόρος είχε επισημάνει: «Πρέπει όλοι μας να σηκώσουμε τα μανίκια και να εργαστούμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον εφιάλτη, ζητώντας πάντα τη βοήθεια και το έλεος του Θεού. Σήμερα, συνέχισε, που βλέπουμε να καίγονται τα δάση μας και ο κόσμος όλος, πρέπει να αγκαλιάζουμε ο ένας τον άλλον και ενωμένοι να τρέχουμε όλοι μαζί να σβήνουμε τις φωτιές και να προστατεύουμε τη φύση και όχι να μαλώνουμε κάποιες φορές για το ποιος ευθύνεται, γιατί ουσιαστικά όλοι είμαστε υπεύθυνοι».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος αποτελεί σημασιολογικά την «καλή ελπίδα» του ορθοδόξου λόγου σε καιρούς αφιλόξενους προς την Ορθοδοξία. Είναι ο εγγυητής, η ενωτική φωνή του Ευαγγελίου, που εκφράζει την Χριστοκεντρική αγάπη χωρίς να απεκδύεται ή να αλλοιώνει αυτή η διακονία του το παραμικρό από το όλον της ορθοδόξου αλήθειας.

Άλλωστε, ο κ. Ελπιδοφόρος και κάθε ιεράρχης που αγωνίζεται μετά πολλών και ανειπώτων κόπων μακριά από τη μητέρα Πατρίδα μας, μόνον ο ίδιος λέγω και ουδείς έτερος γνωρίζει καλώς όσες δυσκολίες καλείται καθημερινά να υπερκεράσει και ν᾿ αντιμετωπίσει υπέρ της ενότητος της γλυκυτάτης Ορθοδοξίας. Και, απέναντι σε αυτά τα πνευματικά αναστήματα, πρέπει μόνον σεβασμός, αναγνώριση των κόπων και των αναρίθμητων ποιμαντικών τους θυσιών, καθώς καθημερινά ευαγγελίζονται και διά βίου θυσιάζονται υπέρ αυτού του Ευαγγελίου και τη διάδοση του εις τα έθνη.

TOP NEWS