Ανοίξαμε το Inbox ενός παπά

  • Dogma
inbox

Στο Facebook αρκετός κόσμος με του που δει παπά στέλνει αίτημα φιλίας ακόμα κι αν δεν τον γνωρίζει. Θυμίζει λίγο κάτι απ’ τα παλιά, τότε που περνούσε ο παπάς απ’ τον δρόμο και είτε τον ξέραμε, είτε όχι, τρέχαμε να του φιλήσουμε το χέρι. Αυτός λοιπόν ο κόσμος που θα στείλει αίτημα φιλίας κάτι αναζητά, κάτι ψάχνει: έναν λόγο παρήγορο, μια συμβουλή, να λύσει κάποια απορία σε ζητήματα που αφορούν την Πίστη και λοιπά.

Στο inbox λοιπόν του παπά μαζεύονται ένα κάρο μηνύματα, τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους. Χωρίς υπερβολές μέσα στον τόσο απρόσωπο χώρο του διαδικτύου, έχω λάβει μηνύματα που με έχουν καθηλώσει. Πόσες φορές δεν ήτανε αυτές που ήρθαν μηνύματα που ζητούσαν την προσευχή μας για κάποιο ζήτημα: πάτερ, το παιδί μου είναι στο χειρουργείο, κάνε προσευχή- πάτερ, μνημόνευσε τον τάδε που σήμερα άρχισε την απεξάρτηση απ’ τα ναρκωτικά- πάτερ, είμαι σε απόγνωση τι να κάνω… Πίσω από κάθε μήνυμα κρύβεται ένας άνθρωπος, ζωντανή εικόνα του Θεού..

Σαφώς, ο διαδικτυακός τόπος δεν αντικαθιστά την ζωντανή συνάντηση. Όμως τελικά πιο ζωντανή συνάντηση των ανθρώπων από την ίδια την προσευχή μπορεί να υπάρξει; Πόσες φορές δεν ήταν αυτές που κάποιος έστειλε ονόματα για μνημόνευση μέσα απ’ το Facebook; Έφτιαξα κι εγώ ένα τετραδιάκι και τ’ ονόμασα «ονόματα απ’ το Facebook» και το διαβάζουμε στην προσκομιδή.

Σημασία δεν έχει ο τρόπος αλλά το ίδιο το αίτημα για προσευχή. Το διαδίκτυο δεν μπορεί να αντικαταστήσει το εξομολογητήριο. Το διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει όμως να φέρει τους άλλους στην εξομολόγηση. Πόσες φορές δεν τέλεσα την Θ. Λειτουργία και στο εκκλησίασμα είδα ανθρώπους που μου ‘ταν κάπως γνωστοί. Ε, τους ήξερα απ’ το Facebook -όπως οι ίδιοι την ώρα του αντιδώρου μου ομολόγησαν.

Τίποτε δεν είν’ κακό από μόνο του. Σημασία έχει η χρήση του. Εκ πρώτης όψεως το διαδίκτυο δεν είναι «πνευματικό». Ωστόσο, ακόμα και σ’ αυτό μπορεί να κρύβεται ο Θεός. Σημασία έχει τι κάνουμε εμείς να Τον ανακαλύψουμε…

Ιάσων ιερομόναχος

TOP NEWS