Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β΄ – Ο πατέρας της Εκκλησίας της Ελλάδος

  • Dogma
αρχιεπίσκοπος

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’ συμπληρώνει σήμερα 14 ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ήταν 02 Φεβρουαρίου του 2002 όταν εκλέχθηκε από το Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ο τότε Μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος. Εις πολλά έτη Δέσποτα!

Το dogma.gr δημοσιεύει σήμερα ένα άρθρο του Δημήτρη  Ιωάννου για τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο

« Καιρός του λαλείν , καιρός του σιγάν»

« Τα γεμάτα στάχυα γέρνουν προς τα κάτω το κεφαλάκι τους»

« Όλοι μαζί πρέπει να πορευόμαστε στην κοινή τράπεζα»

«Εμείς οι Έλληνες έχουμε κουραστεί πολύ. Έχουμε ανάγκη από έργα κι όχι από  λόγια»

« Όταν αρρωστήσουν τα μυαλά αρρωσταίνουν κι οι ιδέες»

« Από εμάς εξαρτάται αν θα επιλέξουμε το πρόσωπο της Εύας ή της Παναγίας»

« Οι νέοι είναι σαν τα ορμητικά ρυάκια. Γονείς , Εκκλησία , Πολιτεία πρέπει να φτιάξουμε κανάλια ώστε να απορροφηθεί η ορμή αυτή δημιουργικά»

« Τα έργα της Εκκλησίας είναι ένα εργαλείο που αλλάζει την κοινωνία»

« Στο μυστήριο της Αγίας Κοινωνίας δε θα κάνουμε εκπτώσεις»

« Είμαστε υπεύθυνοι για το καθετί»

« Αν θέλουμε να βγούμε από το αδιέξοδο χρειάζεται ενότητα και συνεργασία όλων , όχι κακομοιριά»

« Στόχος μας είναι η αγάπη και η ενότητα»

« Χρειαζόμαστε λόγο, όχι λόγια»

« Μας χρειάζεται υπευθυνότητα και ελπίδα»

«Ο χριστιανός είναι άνθρωπος της ελπίδας»

Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Αρχιεπίσκοπο μας ,τον Αρχιεπίσκοπο  Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β΄ . Λόγια σοφά, συνετά ,σπάνια. Αν κάθε άνθρωπος που έχει λάβει από το Θεό το χάρισμα της εξουσίας και της διοίκησης  είχε λίγο από την ευφυΐα και την προσοχή του Μακαριωτάτου, τότε η χώρα μας θα ήταν υπόδειγμα τάξης , ήθους και ηρεμίας.

Είναι ο καλύτερος ισορροπιστής και ο δυνατότερος λύτης δύσκολων εκκλησιαστικών και όχι μόνο ζητημάτων. Έχει την απλότητα ενός ιερομονάχου και το μεγαλείο  ενός Δεσπότη. Με ταπείνωση ακούει όλες τις απόψεις και στο χρόνο αποφαίνεται τι ζημιώνει και τι ωφελεί την Εκκλησία.

Είναι ο 20ος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος και έχει συνεργαστεί με 9 πρωθυπουργούς, 3 προέδρους της Δημοκρατίας και  επί της  προεδρίας του στην Ιερά Σύνοδο έχει εκλέξει άνω των 40 μητροπολιτών. Επί της θητείας του έχει διαχειριστεί με χειρουργικό τρόπο μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά θέματα , όπως τα μνημόνια, η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό, το ζήτημα των Σκοπίων, τα capital controls και τέλος την πανδημία.

Είναι ο Αρχιεπίσκοπος που κρατάει ενωμένη την Εκκλησία και αναλλοίωτο το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Είναι ο Αρχιεπίσκοπος που στις επικρίσεις μένει σιωπηλός , στις προσβολές ατάραχος, στις επιδιώξεις των δελφίνων ακίνητος.

Πολυδιαβασμένος, μελετητής , συγγραφέας της ιστορίας και της Εκκλησίας έχει γράψει πλήθος συγγραμμάτων. Χριστιανική Βοιωτία, Μεσαιωνικά Μνημεία Ευβοίας, Συνοπτική Θεώρηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, Ιερά Μονή Οσίου Λουκά, Διατηρητέα και εκποιητέα εκκλησιαστική περιουσία, Η απάντηση της Εκκλησίας στα μηθεύματα του Αντικληρικαλιστικού Λαικισμου, Εκκλησιαστική Περιουσία και Μισθοδοσία του κλήρου είναι μερικά  μόνα από τα συγγραφικά του έργα.

Είναι ο Αρχιεπίσκοπος που αγκαλιάζει πατρικά , όλα τα μέλη της Εκκλησίας και υπεραγαπά τους ιερείς  και τις μοναχές της Αρχιεπισκοπής του. Είναι ο Αρχιεπίσκοπος της σύνεσης, της σοφίας ,της απλότητας. Είναι ο Αρχιεπίσκοπος των δύσκολων αποφάσεων γιατί όπως έχει γράψει ο Ραμσφελντ « Αν ήταν εύκολες οι αποφάσεις θα τις έπαιρνε κάποιος σε χαμηλότερο επίπεδο. Είναι πάντα οι δύσκολες αποφάσεις που βρίσκουν το δρόμο προς την κορυφή»

Λέει ο λαός μας « Η νύχτα βγάνει επίσκοπο , η αυγή μητροπολίτη» Αυτή η καθαρή, φωτεινή αυγή μας χάρισε τον Αρχιεπίσκοπο μας, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμο Β΄. Ας προσευχόμαστε στο Θεό να τον ευλογεί, να τον αξιώνει και να τον φωτίζει προς όφελος του πιστού λαού της και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εις πολλά έτη Δέσποτα!

Δημήτρης Ιωάννουτ  Οικονομολόγος- Αναλογιστής

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS