Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Μητροπολίτη Γερμανίας: «Πρόγευση της κολάσεως η εγωιστική αγάπη»

  • Dogma
μητροπολίτη γερμανίας

«Αγάπη χωρίς τον πλησίον δεν υπάρχει. Αγάπη, που περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό μας και μόνο, είναι μια εφιαλτική αποθέωση του εγωισμού μας και πρόγευση της κολάσεως επί γης»αναφέρεται μεταξύ άλλων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου.

Διαβάστε αναλυτικά ακολούθως το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Γερμανίας:

Μήνυμα Χριστουγέννων Μητροπολίτη Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνου

Αγαπητοί μου Χριστιανοί Ορθόδοξοι της Γερμανίας!
Χαρμόσυνο το άγγελμα τής Εκκλησίας: σήμερα είναι Χριστούγεννα! Ο Χριστός γεννιέται. Ο Θεός είναι ανάμεσά μας. Αυτός που έβαλε την πνοή του μέσα μας, μας αγάπησε τόσο πολύ, ώστε έστειλε τον μονογενή Υιό του και μας καλεί να πιστέψουμε σ᾽ Αυτόν για να μη χαθούμε αλλά να σωθούμε. Δεν ήρθε φυσικά για να μας επιβάλει την παρουσία του. Η πραγματική αγάπη ποτέ δεν δεσμεύει. Και η ενσαρκωμένη Αγάπη, που είναι ο ίδιος ο Χριστός, δεν δεσμεύει, αλλά ελευθερώνει. Είναι στο δικό μας χέρι ν᾽ανταποκριθούμε στο κάλεσμά του. Πιστεύω σ᾽ Αυτόν σημαίνει: τον ακούω, τον εμπιστεύομαι και τον ακολουθώ.
Όμως, θα πει κανείς, αυτό το πράξαμε ήδη. Είμαστε βαπτισμένοι Χριστιανοί, ζούμε στην Εκκλησία του, κάνουμε το σταυρό μας, ανάβουμε το κεράκι μας, ακούμε τα λόγια του στο Ευαγγέλιο, κοινωνούμε και γιορτάζουμε όλες τις μεγάλες γιορτές. Κι αναρωτιέμαι: έτσι έχουν τα πράγματα; Νιώθουμε σήμερα χαρά, διότι γεννήθηκε ο Σωτήρας μας; Γιορτάζουμε πραγματικά με ευγνωμοσύνη για την Αγάπη τού Θεού που κατέκλυσε τον κόσμο; Τί λέει για μας ο τρόπος που θα περάσουμε σήμερα τη μεγάλη αυτή μέρα,αλλά κι αυτές που θ᾽ ακολουθήσουν; Γιορτάζουμε, άραγε, σήμερα τη γέννησή του, ή απλώς χαιρόμαστε την επίσημη αργία;
Πράγματι, για τους περισσότερους ανθρώπους γιορτή σημαίνει αργία. Αργία είναι η παύση, το διάλειμμα από την εργασία. Όσο όμως απαραίτητο κι αν είναι αυτό, δεν αρκείαπό μόνο του για να κάνει την αργία γιορτή. Ο λαός μας χρησιμοποιεί τη λέξη σχόλη, που συνδέεται με την αρχαιοελληνική λέξη σχολή. Η γιορτή αποκτά έτσι ένα βαθύτερο νόημα. Γίνεται ευκαιρία,όχι μόνο ν᾽αναπαυτούμε από τους καθημερινούς κόπους μας, αλλά να εμβαθύνουμε λίγο στα σημαντικά πράγματα, σ᾽ αυτά που αξίζουν να έχουν προτεραιότητα στη ζωή μας.
Εν προκειμένω, η σχόλη γίνεται ευκαιρία ν᾽αναλογιστούμε το μέγεθος τής αγάπης τού Θεού και τις διαστάσεις τής δυναμικής που φυλάγει μέσα της. Τα Χριστούγεννα είναι η είσοδος τής αγάπης στον κόσμο. Η αγάπη, που είναι ο Χριστός, ενώνει ουρανό και γη και τους ανθρώπους μεταξύ τους. Αγάπη χωρίς τον πλησίον δεν υπάρχει. Αγάπη, που περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό μας και μόνο, είναι μια εφιαλτική αποθέωση του εγωισμού μας και πρόγευση τής κολάσεως επί γης. Μια ματιά στα δελτία τών ειδήσεων αρκεί. Δεν θέλει ιδιαίτερη σκέψη ή ικανότητα για ν᾽ αντιληφθούμε πως κόλαση είναι η απουσία τής αγάπης.
Εμείς, όμως, δεν είμαστε πλασμένοι για την κόλαση. Αντιθέτως! Καλούμαστε να προγευθούμε τη Βασιλεία τού Θεού εδώ και τώρα. Η γιορτή μας, επομένως, δεν μπορεί πλέον να περιστρέφεται γύρω από το άτομό μας ή τις ατομικές ανάγκες και επιθυμίες μας. Έχουμε την ευκαιρία να ξεπεράσουμε τα όριά μας, ν᾽ανοιχτούμε προς τον συνάνθρωπό μας, να μοιραστούμε κάτι από τα δικά μας μαζί του, ιδίως μ᾽εκείνον που στερείται τα λίγα ή τα πολλά. Το «αγαπάτε αλλήλους» δεν είναι ένα ρητορικό σχήμα, αλλά μια διαρκής πρόσκληση αυθυπέρβασης και έμπρακτης αλληλεγγύης. Ένας καλός λόγος, μια πράξη συμπαράστασης, ένα δάκρυ συμπόνοιας, ένα χαμόγελο• όλα αυτά, ως φανερώσεις τής αδελφοσύνης που έφερε ο Χριστός, γεννούν πραγματική χαρά• κι η μια χαρά φέρνει μια αλυσίδα από άλλες χαρές, ίσως ατέλειωτη, αφού, σαν κάνουμε το καλό,όπως μας το ζητάει ο Χριστός, ποτέ δεν ξέρουμε όλο το καλό που έχουμε κάνει.
Ας εκμεταλλευτούμε, λοιπόν, τη φετινή σχόλη τών Χριστουγέννων για μια ανάνηψη: για λίγη περισσότερη πνευματική διαύγεια και ωριμότητα. Δεν είναι κρίμα να περάσει η γιορτή και να επιστρέψουμε στη μονοτονία τής καθημερινότητάς μας χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στην ύπαρξή μας ουσιαστικά; Τα φετινά Χριστούγεννα μπορούν να γίνουν το έναυσμα για μια βαθύτερη αλλαγή, για περισσότερη ελευθερία με περισσότερο Χριστό στη ζωή μας. Χωρίς Αυτόν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε αληθινό, που να ξεπερνά το όριο και τον περιορισμό τού θανάτου. Με Αυτόν, όμως, απελευθερώνονται μέσα μας εμπνεύσεις και δυνάμεις δημιουργικές, που αγγίζουν την αιωνιότητα. Ελάτε να ζωντανέψουμε την πνοή τού Θεού μέσα μας: έτσι η μέρα η σημερινή και όλες οι μέρες τής ζωής μας θα είναι αληθινά Χριστούγεννα. Το εύχομαι σε όλους μας από καρδίας!
Με πατρική αγάπη,
ο Μητροπολίτης σας
+ο Γερμανίας Αυγουστίνος

TOP NEWS