Δεν υπάρχει ούτε «Πατριαρχείο Κιέβου» ούτε «Μητροπολίτης Μαριουπόλεως και Θεοδοσίας»

  • Δόγμα

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης

Σχετικά με την περίεργη και δημοσιογραφικά ερευνητέα εμφάνιση κάποιου αυτόκλητου «Μητροπολίτη Μαριουπόλεως και Θεοδοσίας» του εκκλησιαστικώς και νομικώς ανυπόστατου «Πατριαρχείου Κιέβου» σε κανάλι της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης (ΕΡΤ), η οποία ανάγκασε την Εκκλησία της Ελλάδος να προβεί σε σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση με τίτλο «Περί του αυτοπροβαλλόμενου ως «Μητροπολίτη Μαριουπόλεως Χρυσοστόμου» (διαβάσετε εδώ), πρέπει να διευκρινιστούν κάποια πράγματα:

  1. 1. Είναι άξιο διερευνήσεως με ποια κριτήρια και σε ποια βάση προσκλήθηκε ο συγκεκριμένος «Μητροπολίτης Μαριουπόλεως» από την ελληνική δημόσια τηλεόραση, εκθέτοντας και την ΕΡΤ και το Ελληνικό Κράτος, αφού στην Ουκρανία δεν υφίσταται καμία κανονικά και νομικά αναγνωρισμένη εκκλησιαστική δομή με αυτόν τον τίτλο. Το λεγόμενο «Πατριαρχείο Κιέβου», που προϋπήρχε της Ενωτικής Συνόδου του Δεκεμβρίου 2018, διαλύθηκε κανονικά και νόμιμα πριν από τη Σύνοδο αυτή και έκτοτε δεν υπάρχει καταχωρημένο ως νόμιμος θρησκευτικός οργανισμός. Πολύ περισσότερο, δεν υφίσταται ως κανονική εκκλησιαστική δομή.
  2. 2. Είναι θλιβερό με πόση ευκολία κάποιοι σπεύδουν να συνδράμουν στον υβριδικό πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας και της μόνης Κανονικής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αναγνωρισμένης εκκλησιαστικά και νομικά, από το Ουκρανικό Κράτος, υπό το Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο. Αλλά ταυτόχρονα και πόλεμο κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία κανονικώς και οριστικώς έχει αναγνωρίσει το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο, αφού η προβολή ενός εκκλησιαστικά ανύπαρκτου προσώπου ως κανονικού «Μητροπολίτη» στοχεύει στη δημιουργία προβλημάτων τόσο εντός της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και στις σχέσεις των δύο Αδελφών Εκκλησιών, Ελλάδος και Ουκρναίας. Η δημοσίευση, λοιπόν, μιας γεμάτης σολοικισμούς και περίεργους παρατονισμούς «απαντήσεως» εκ μέρους του αυτοπροβαλλόμενου ως «Μητροπολίτη Μαριουπόλεως Χρυσοστόμου» από γνωστή και ευρείας αναγνώσεως ιστοσελίδα εκκλησιαστικών ειδήσεων -και μάλιστα με τρόπο παραπλανητικό, στην κατηγορία «Εκκλησία της Ουκρανίας»- δεν μπορεί παρά να είναι προϊόν είτε παρανοήσεως είτε σκόπιμης προπαγάνδας.
  3. 3. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας με συνοδική της απόφαση και ανταλλαγή σχετικών επισήμων γραμμάτων με το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος ξεκαθάρισε απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι καμία από τις αντικανονικές και παράνομες χειροτονίες που τελεί ο εφησυχάζων Μητροπολίτης πρώην Κιέβου Φιλάρετος Ντενισένκο, κατά παράβαση των συνοδικών αποφάσεων και χωρίς την κανονική άδεια και ευλογία του κανονικού Προκαθημένου της, Μητροπολίτου Επιφανίου, δεν είναι έγκυρη και νόμιμη και ότι όλοι όσοι, κατά παράβαση της κανονικότητας και του συνοδικού συστήματος, έσπευσαν να «χειροτονηθούν» από αυτόν θα κληθούν στο Συνοδικό Δικαστήριο επί τη ποινή της καθαιρέσεώς τους. Αναλυτικά οι σχετικές αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ουκρανίας για το θέμα έχουν αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπό της (εδώ).

Προς διευκόλυνση των αναγνωστών, παραθέτουμε περιληπτικά το νόημα των κύριων αποσπασμάτων αυτών των αποφάσεων:

α) Ο πρώην Μητροπολίτης Κιέβου Φιλάρετος Ντενισένκο είναι εφησυχάζων ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Από τον Ιούνιο του έτους 2019, με συνοδική απόφαση, του έχει απαγορευθεί να τελεί ο,τιδήποτε ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Δηλαδή, δεν μπορεί ούτε να συγκαλεί συνόδους ή να προεδρεύει συνεδριάσεων για την επίλυση ζητημάτων της εκκλησιαστικής διοίκησης, ούτε να τελεί χειροτονίες σε οποιονδήποτε βαθμό χωρίς την προηγούμενη κανονική άδεια και ευλογία του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

β) Όλοι όσοι -κατά παράβαση των Ιερών Κανόνων και του Καταστατικού Χάρτη της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, δηλαδή χωρίς κανονική εκλογή από την Ιερά Σύνοδο και ευλογία του Προκαθημένου της- εξελέγησαν ή χειροτονήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2019 από τον πρώην Κιέβου Φιλάρετο, στην πραγματικότητα στερούνται αρχιερατικής χειροτονίας και αξιώματος. Τα πρόσωπα αυτά με τρόπο εγκληματικό, παράνομο και αντικανονικό ιδιοποιούνται τον αρχιερατικό βαθμό και αξίωμα, αλλά προβαίνουν και σε άλλες πράξεις με σκοπό την πρόκληση σχισμάτων και διχασμών εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Γι’ αυτό και υπόκεινται σε εκκλησιαστική δίκη και καθαίρεση.

γ) Όσοι ανήκουν στο εν Ελλάδι παλαιοημερολογιτικό σχίσμα δεν έχουν καμία κανονική κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί σε μια τέτοια εκκλησιαστική κοινωνία.

δ) Ο πρώην Μητροπολίτης Μπέλγκοροντ και Ομπογιάν Ιωάσαφ Συμπάγιεφ, ο πρώην Επίσκοπος Μπίλγοροντ-Ντνιστρόβσκυι Φιλάρετος Πάνκου και ο πρώην Επίσκοπος Βαλούισκυι Πέτρος Μοσκαλιόβ έχουν αποστερηθεί της ιδιότητος του μέλους της Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και μέχρι σήμερα δεν έχουν μεταβεί με κανονικό απολυτήριο σε καμία άλλη κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία. Λόγω της από μέρους των κατάφωρης παραβίασης της κανονικής τάξης, της συμμετοχής τους σε παράνομες συνεδριάσεις και στις λεγόμενες «αρχιερατικές χειροτονίες» του πρώην Κιέβου Φιλαρέτου, χωρίς τη γνώση και ευλογία του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας και της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, τέθηκαν σε αργία και απαγορεύτηκε σε αυτούς η τέλεση οποιασδήποτε ιεροπραξίας. Θα παραπεμφθούν δε στο Συνοδικό Δικαστήριο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας επί τη ποινή της καθαιρέσεως. Και εάν δεν προσέλθουν, θα δικαστούν ερήμην.

Μετά τα ανωτέρω, είναι πλέον σαφές ότι η ρωσική υβριδική προπαγάνδα και ο πόλεμος παραπληροφόρησης που μαστίζουν εδώ και δεκαετίες την Ουκρανία και την Εκκλησία της έχουν πλέον εισβάλει επικίνδυνα και στην Ελλάδα. Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι γενίτσαροι και οι παπαγάλοι. Τώρα όμως έχουν αποθρασυνθεί εντελώς, αφού η Μόσχα διαπιστώνει ότι χάνει οριστικά το παιχνίδι της ανατροπής της κανονικής εκκλησιαστικής τάξεως σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ήταν πάντοτε και παραμένουν τα εωσφορικά σχέδια της ανίερης Υπηρεσίας του Κρεμλίνου που φέρει τον καταχρηστικό και απατηλό τίτλο «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Μόσχας».

TOP NEWS