Εγκύκλιος Μητροπολίτου Ρεθύμνης για τον Έρανο Αγάπης

  • Dogma
έρανος

Αγαπητά μου παιδιά της Τοπικής μας Εκκλησίας,

Καθώς, για μία ακόμη φορά στη ζωή μας, μας αξιώνει ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός να προσεγγίσομε τις Μεγάλες Εορτές της Θείας Επιφανείας, φέρνομε στη σκέψη μας όλους εκείνους τους ελάχιστους αδελφούς Του, αλλά και δικούς μας αδελφούς, οι οποίοι για διάφορους λόγους είναι εμπερίστατοι και ταλανίζονται από κρίσιμες βιοτικές ανάγκες και προβλήματα.

 

Φέρνομε στη σκέψη μας, νοιαζόμαστε, συμπονούμε τα δοκιμαζόμενα μέλη της Εκκλησίας μας, αφού είμαστε ένα σώμα, το Άγιο Σώμα του Χριστού, μέσα στο οποίο, όπως μαρτυρεί ο αποστολικός λόγος, «είτε πάσχει εν μέλος, συμπάσχει πάντα τα μέλη, είτε δοξάζεται εν μέλος, συγχαίρει πάντα τα μέλη» (Κορ. Α΄, ιβ΄ 26). Αυτό είναι η Εκκλησία. Αυτό κάνει πάντοτε, με την Χάρη του Θεού, η Εκκλησία αδιάλειπτα μέσα στο χρόνο και όχι μόνο επετειακά κατά τις εορτές. Γιατί οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη την στοργή και την φροντίδα της Εκκλησίας δεν φθάνουν στην πόρτα της μόνο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, αλλά καθημερινά επιζητούν την αλληλεγγύη και την στήριξη όλων των μελών της Εκκλησίας, που, παρά τη γενικώτερη δυσμενή οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών, βρίσκονται σε σχετικά καλύτερη κατάσταση από κάποιους άλλους, οι οποίοι στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Η Εκκλησία λοιπόν δεν μπορεί ποτέ να αναστείλει αυτή την λειτουργία Της. Είναι Μάνα και Τροφός και τούτο συνιστά οντολογικό στοιχείο της ύπαρξής Της εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια μέσα στην πολυτάραχη ανθρώπινη Ιστορία. Αυτό διακρατεί και διακονεί με όλες τις δυνάμεις της και η Τοπική μας Εκκλησία. Ως Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου προσπαθούμε με κάθε πρόσφορο μέσο να στεκόμαστε δίπλα στους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη. Και στην προσπάθειά μας αυτή, θέλομε να έχομε αρωγούς και συναντιλήπτορες όλους τους ευλογημένους ανθρώπους του τόπου μας, ώστε ως ένα σώμα και ένα πνεύμα να προσφέρομε στον Χριστό, δια των αδελφών Του και αδελφών μας, τα δώρα της αγάπης μας.

Με τις συγκινητικές εισφορές λοιπόν των ευγενών ανθρώπων της Τοπικής μας Εκκλησίας, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους για όλους καιρούς, η Ιερά Μητρόπολή μας, δια του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της, διαθέτει κάθε χρόνο σημαντικό χρηματικό ποσό για την κάλυψη των πιο βασικών αναγκών συνανθρώπων μας. Γι’ αυτό σας ενημερώνομε κάθε χρόνο, όπως οφείλομε να το πράττομε, όχι για να διαφημίσομε το έργο της Εκκλησίας, αλλά γιατί αυτό το έργο είναι δικό Της και δικό σας και πρέπει να γνωρίζετε με κάθε λεπτομέρεια πως αξιοποιεί η Μητέρα σας Εκκλησία αυτά που της εμπιστεύεσθε. Συγκεκριμένα, το περασμένο έτος δαπανήθηκε το ποσό των 86.000 ευρώ για φάρμακα, παιδικές τροφές, φοιτητικά επιδόματα, ακόμη και για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, τους οποίους οι άνθρωποι αδυνατούσαν να εξοφλήσουν. Φροντίσαμε ακόμη για την στέγαση όλων των αστέγων του τόπου μας, αξιοποιώντας έσοδα από το γνωστό κληροδότημα μακαριστού ανθρώπου της Τοπικής μας Εκκλησίας, με σκοπό την ομαλή και πλήρη επανένταξή τους στην κοινωνία, ενώ παράλληλα διανεμήθηκαν 35 τόνοι τροφίμων, αλλά και ικανός όγκος ρουχισμού. Και συνεχίζομε με εντατικούς ρυθμούς την ανοικοδόμηση του Κέντρου Κοινωνικής Διακονίας της Μητροπόλεώς μας, το οποίο θα καλύψει πολλές πνευματικές και κοινωνικές μας ανάγκες.

Τα χρήματα για όλες τις παραπάνω δραστηριότητές μας και τα αγαθά αυτά συγκεντρώθηκαν με την δική σας συνδρομή και είναι προϊόν της δικής σας αγάπης. Για την αγάπη σας αυτή, για ακόμη μία φορά, σας είμαστε ευγνώμονες και σας συγχαίρομε και νιώθομε υπερήφανοι για τον εσωτερικό πλούτο που αποθησαυρίζουν οι άνθρωποί μας στις καρδιές τους.

Είμαστε βέβαιοι ότι και εφέτος θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμα της Τοπικής μας Εκκλησίας. Ότι και εφέτος θα γίνετε αρωγοί στο δύσκολο έργο της Φιλανθρωπικής Διακονίας της Μητροπόλεώς μας, για να μπορούμε και εμείς με την σειρά μας να ανταποκρινόμαστε στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες που ζητούν να καλυφθούν από τα φιλανθρωπικά μας αισθήματα. Καθορίσαμε ο καθιερωμένος «Έρανος της Αγάπης» να πραγματοποιηθεί στις Ενορίες της πόλεως του Ρεθύμνου την Πέμπτη 15η Δεκεμβρίου και στις Ενορίες της υπαίθρου της Μητροπόλεώς μας την Κυριακή 18η Δεκεμβρίου 2016. Γνωρίζομε ότι η προσφορά σας και εφέτος θα είναι από το υστέρημα και όχι από το περίσσευμά σας. Τελικά όμως αυτό είναι που έχει αξία. Να δίδομε ό,τι μπορούμε, η καλύτερα να δινόμαστε όσο μπορούμε, για να ανακουφίζομε τα σωματικά και ψυχικά τραύματα των αδελφών μας.

Εκ των προτέρων Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτό που είσθε και για αυτό που προσφέρετε στην Τοπική μας Εκκλησία, όποτε σας ζητηθεί. Σας ευχόμασθε καλό υπόλοιπο της Τεσσαρακοστής, καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.

TOP NEWS