Επί τον τύπον: Να σιωπάς τα απαγορευμένα και μη αρέσκοντα στο Θεό

  • Δόγμα

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου, Υπ. Δρα ΕΚΠΑ

«Να σιωπάς τα απαγορευμένα και μη αρέσκοντα στο Θεό». Αποτελεί φράση του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, λέγει περί της φλυαρίας και αργολογίας των χριστιανών: « Να μη λαλείς ακρίτως, να μην κυριεύεσαι από θυμόν ή οργήν» (Οσ. Εφραίμ, Τα Ασκητικά, εκδ Ρηγοπούλου, Θεσσαλονίκη 1996, σελ. 132-133).

Πρόκειται, ασφαλώς, για μεγάλα λόγια, τα οποία δυσκολότερα τείνουν να βρουν εφαρμογή μέσα στον κόσμο, παρά σε ένα μοναχικό περιβάλλον.

Μην ψάχνεις, ο πόλεμος, με διαφορετική πάντοτε έκφανση και αποτύπωση, όπου και αν πας, είναι ο ίδιος.

Σημασία έχει πόσο μπορείς και με ποιο τρόπο να εκφράζεις την ορθοπραξία στην καθημερινότητά σου. Οι ίδιοι οι Πατέρες λέγουν πως «ουχ ο τόπος, αλλ᾿ ο τρόπος» και ο Γέρων Μωυσής ο Αγιορείτης συμπληρώνει: «Και τα τσακάλια στην Έρημο ζουν, αλλά τσακάλια μένουν».

Η φλυαρία και αργολογία, λοιπόν, η κατάκριση και πολυλογία δεν εκφράζουν και δε συνοδεύον ορθόδοξο χριστιανό που αγωνιά, αδημονεί και αγωνίζεται για τη σωτηρία της ψυχής του. Και, αυτό, ξέρεις, δε χρειάζεται να πας στην Έρημο ή στο μοναστήρι για να το κατανοήσεις επαρκώς.

Άλλωστε, η ακατακρισία αποτελεί μια από τις πλέον έμπρακτες αποδείξεις ότι άρχισες να γεύεσαι έργα μετανοίας στη ζωή σου.

Διαβάστε επίσης: 

TOP NEWS