Φανάρι: Όλο το παρασκήνιο της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

  • Dogma
αρχιεπισκοπος Κρητης Ευγενιος

 Το dogma.gr σας αποκαλύπτει το παρασκήνιο πίσω από την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγένιου, ενός Ιεράρχη που διατηρεί άψογες σχέσεις με το Φανάρι, χαίρει της προσωπικής εκτίμησης και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και δικαίως είναι ένας από τους πλέον αγαπητούς στη Μεγαλόνησο. Εκεί όπου χθες (11.01.21) αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκλογής του, οι καμπάνες σήμαιναν χαρμόσυνα, όχι μόνο στο Μητροπολιτικό Ναό του Ρεθύμνου, αλλά στους περισσότερους ιερούς ναούς. 

Η ψήφος δύο απόντων Ιεραρχών,  ήταν αυτή που καθόρισε την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη, στην οποία είχαν άμεση εμπλοκή τόσο η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Φαναρίου, όσο και η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία για πρώτη φορά στη σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία κλήθηκε να εκλέξει το Τριπρόσωπο. 

Σύμφωνα με τους παροικούντες το … Φανάρι, στην ψηφοφορία οι Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος και Κισάμου και Σελίνου Αφιλόχιος, ισοψήφησαν, λαμβάνοντας πέντε ψήφους έκαστος, με αποτέλεσμα να «επιστρατευθούν» οι δύο απόντες Ιεράρχες.

Πώς οι απόντες Μητροπολίτες Σεβαστείας Σεραφείμ και Μπουένος Άιρες Ιωσήφ, έκριναν το τελικό αποτέλεσμα;

Καταρχάς, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η συμμετοχή των απόντων Ιεραρχών στην ψηφοφορία κάθε άλλο παρά «παράνομο» είναι.  Στο Φανάρι σε εκλογές Αρχιερέων, είθισται οι Ιεράρχες που απουσιάζουν να αφήνουν τις ψήφους τους στη διάθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος τις αναθέτει σε πρόσωπα τις επιλογής του, προκειμένου να ψηφίσουν για λογαριασμό των απόντων Ιεραρχών.

Κατά την ψηφοφορία, λοιπόν, για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ο κ.  Βαρθολομαίος έδωσε το  προνόμιο της διπλής ψήφου στους Μητροπολίτες Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίο και Μύρων κ. Χρυσόστομο. Και οι δύο Μητροπολίτες  ψήφισαν τον κ. Ευγένιο, ο οποίος και τελικά έλαβε επτά ψήφους.

Σε αντίθετη περίπτωση, προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος της ισοψηφίας, θα έπρεπε να αποφασίσει ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κάτι, ωστόσο,  που θα είχε αντίχτυπο στη δυναμική του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Ανεξαρτήτων αυτών, η εκλογή του κ. Ευγένιου  απέδειξε ότι το συνοδικό σύστημα στο Φανάρι λειτουργεί παρά τα «σύψηφα» (διπλή ψήφος),  καθώς οι 10 εκλέκτορες μοιράστηκαν.

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί, ότι οι κ.κ Ευγένιος και Αμφιλόχιος είχαν ισοψηφήσει και κατά την κατάρτιση του Τριπρόσωπου, λαμβάνοντας από επτά ψήφους έκαστος(!).

Πέρα και πάνω από το όποιο παρασκήνιο μιας εκλογής που πλέον περνά στην ιστορία, το σημαντικό είναι ότι η Εκκλησία της Κρήτης, γύρισε σελίδα με το Φανάρι να κινείται, πλέον, σε απολύτως χαρτογραφημένα νερά σε μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδο για την ενότητα της Ορθοδοξίας. Άλλωστε, ο κ. Βαρθολομαίος σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε  ο νέος Αρχιεπίσκοπος να  «κοιτάζει» είτε προς Αθήνα, είτε και προς άλλα κέντρα… Κι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που συνετέλεσε στην εκλογή του Μητροπολίτη Ρεθύμνης ως νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, πέραν του ότι είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Κρήτη και ξεχωρίζει ως άνθρωπος του διαλόγου.

Το ενωτικό του πνεύμα, άλλωστε, ήταν εκείνο που προέταξε και στις πρώτες του δηλώσεις ως νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ο κ. Ευγένιος.

«Μία ορχήστρα δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνον με τον μαέστρο της»,  τόνισε χαρακτηριστικά του χθες (11.01.21)κατά την αναχώρησή του για το Φανάρι από το Αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», σημειώνοντας με νόημα ότι  το Οικουμενικό Πατριαρχείο του έδωσε την μπαγκέτα.

«Όλοι εμείς είμαστε τα μουσικά όργανα που μαζί Του, όλοι μαζί κι Εκείνος, θα γράψουμε τις Θεϊκές Συμφωνίες, βάζοντας την Εκκλησία της Κρήτης, με την μακραίωνη ιστορία που έχει, στην νέα εποχή», δήλωσε, εμφανώς συγκινημένος κι ενωτικός ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος,  σε αποκλειστικές δηλώσεις  του στο ΚΡΗΤΗ TV.

 

 

TOP NEWS