Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας: «Η διαφορά προσευχής και ευχής»

  • Δόγμα

Γράφει ο Αναστάσιος Μαρίνης, θεολόγος Ο μακαριστός Γέρων Εφραίμ της Αριζόνας ήταν έμπειρος μύστης της ευχής του Ιησού, «Κύριε, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Συνήθιοζε να διδάσκει σχετικά με την ευχή και την ποιοτική υπεροχή της σε σχέση με άλλες αυτοσχέδιες και μη προσευχές: «Η ευχή του Ιησού διαφέρει από την προσευχή. Η απλή προσευχή, η […]

Γράφει ο Αναστάσιος Μαρίνης, θεολόγος

Ο μακαριστός Γέρων Εφραίμ της Αριζόνας ήταν έμπειρος μύστης της ευχής του Ιησού, «Κύριε, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με».

Συνήθιοζε να διδάσκει σχετικά με την ευχή και την ποιοτική υπεροχή της σε σχέση με άλλες αυτοσχέδιες και μη προσευχές: «Η ευχή του Ιησού διαφέρει από την προσευχή. Η απλή προσευχή, η κάθε προσευχή, είναι σαν να βρίσκεσαι στο Παλάτι, στα ανάκτορα και να περιμένεις να σε δει ο Βασιλέας. Η ευχή όμως του Ιησού, το γνωστό σε όλους μας « Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με», είναι σαν να βρίσκεσαι όχι απλά εντός του Παλατίου και ανακτόρου, αλλά και ενώπιον του Ίδιου του Βασιλέα, ενώπιον του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Επομένως, συνεχώς και αδιαλείπτως στα χείλη και ενδομύχως η ευχή του Ιησού, συνεχώς και αδιαλείπτως».

Τα παραπάνω λόγια αποτελούν μέρος της προφορικής διδασκαλίας του Γέροντα Εφραίμ του Αριζονίτη, ἐτσι όπως τα άκουσα και διδάχθηακα χρόνια πολλά πριν.

TOP NEWS