Γιατί χρειαζόμαστε την εκκλησιαστική μας κοινότητα

  • Dogma

Ο Χριστιανισμός ανθεί στην κοινότητα, στην κοινότητα εκείνη όπου ακόμη και η έννοια της σωτηρίας είναι κοινή για όλους.

Γέροντας Τρύφωνας του Βάσον

Δεν θα σωθούμε εν κενώ, εντελώς μόνοι μας. Η σωτηρία σου και η σωτηρία μου είναι μεταξύ τους συνδεδεμένες. Όπως έλεγε ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, «απόκτησέ το Άγιο Πνεύμα και χιλιάδες άνθρωποι γύρω σου θα σωθούν». Μα και ο κόσμος ολόκληρος μεταμορφώνεται εν Χριστώ.

Η ενότητά μας ως λαού του Θεού εδραιώνεται στην ενότητα της Αγίας Τριάδος. Δεν νοείται ο ορθόδοξος χριστιανός να σηκωθεί την Κυριακή το πρωί και να ψάχνει ποιά εκκλησία να δοκιμάσει. Είμαστε μέρος μιας κοινότητας πιστών μέσα στην οποία ωριμάζουμε μαζί πνευματικά, σαν μια οικογένεια, μαζί με ανθρώπους που μας γνωρίζουν καλά. Όπως συμβαίνει και με όλες τις οικογένειες, έτσι και η δική μας δεν είναι τέλεια. Υπάρχουν μέλη της που μας εκνευρίζουν και άλλα που συμπαθούμε περισσότερο.

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της οικογένειας αυτής είναι η υπευθυνότητα. Αν πηγαίνεις από ενορία σε ενορία, μπορείς εύκολα και να μην πας καθόλου. Ποιος θα το ξέρει; Η παρουσία μας κάθε Κυριακή στην ενορία είναι ένας τρόπος να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.

TOP NEWS