Η αγάπη και τα όριά της

  • Dogma
αγάπη

Αν θες να μιλήσεις για την αγάπη, σήκωσε το βλέμμα σου στον Ουρανό. Εκεί θα δεις την απέραντη αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο, την μέριμνά Του γι’ αυτόν, την θυσία Του γι’ αυτόν.

Αν θες να μάθεις αν έχει όρια η αγάπη, σήκωσε το βλέμμα σου και κοίτα τον Σταυρό. Είναι η απόλυτη ένδειξη της αγάπης, η οποία δεν έχει όρια, είναι ανεξάντλητη, φθάνει μέχρι και την θυσία.

Πώς είναι δυνατόν με την αγάπη να αντέχω τις ιδιοτροπίες και τα εμπόδια, που τυχόν μου βάζει ο άλλος; Πώς μπορώ να φθάσω με την αγάπη ακόμη και στην θυσία του εαυτού μου;

Όταν γευθείς έστω και λίγο από αγάπη, θα γεμίσεις ολόκληρος από την γλύκα της, θα σε κυριεύσει και θα αναζητάς συνεχώς αυτήν την γεύση, δεν θα θέλεις να την χάσεις! Κάθε τι που θα έρχεται να σου στερήσει αυτήν την γεύση της αγάπης, θα το παραμερίζεις. Τίποτα δεν θα επιτρέπεις να σταθεί εμπόδιο.

Όπως το πλοίο σχίζει τα κύματα και πλέει προς τον προορισμό του, έτσι κι εσύ θα «σχίζεις τα κύματα» του πειρασμού, που θα προσπαθούν να σου στερήσουν την αγάπη και θα προχωράς. Εμπρός σ’ αυτήν την γεύση όλα θα είναι μικρά και ανούσια, ακόμη και η ίδια σου η ζωή θα είναι μικρότερη της αγάπης.

Αυτήν την αγάπη γεύθηκαν στην ζωή τους όλοι οι Άγιοι, γι’ αυτό και η ζωή τους ήταν ένα δόσιμο αγάπης προς όλους, γι’ αυτό και δεν δείλιασαν εμπρός στην φωτιά και το σπαθί του δημίου τους. Τους είχε κυριεύσει η αγάπη και αυτή τους βοήθησε να ξεπεράσουν τα όρια, τα ανθρώπινα, και να ζουν στο απέραντο της αγάπης.

Αυτής της αγάπης εύχομαι να αξιωθούμε όλοι, να την γευθούμε, να γεμίσει η ζωή μας από την γλύκα της, να αλλοιώσει τον χαρακτήρα μας, επαναφέροντάς μας στην πρώτη κατάσταση, την παραδείσια, που είναι η αέναη επικοινωνία μας με τον Θεό!

+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους

TOP NEWS