«Η αγία μας Εκκλησία είναι το ασφαλές και απάνεμο λιμάνι»

  • Dogma
οικουμενικής

Κήρυγμα Κυριακής  των Αγ. Πατέρων της Δ’ Οικ. Συνόδου (16-07-2023) Επί του Αποστολικού αναγνώσματος (Τίτ. γ’ 8-15)   «Πιστὸς ὁ λόγος καὶ περὶ τούτων βούλομαί σε διαβεβαιούσθαι» Αγαπητοί μου αδελφοί, μέσα στον ετήσιο κύκλο η Αγία μας Εκκλησία έχει αφιερώσει τρείς Κυριακές προς τιμήν των πατέρων των Οικουμενικών Συνόδων. Η πρώτη είναι η έβδομη Κυριακή […]

Κήρυγμα Κυριακής  των Αγ. Πατέρων της Δ’ Οικ. Συνόδου (16-07-2023)

Επί του Αποστολικού αναγνώσματος (Τίτ. γ’ 8-15)

 

«Πιστὸς ὁ λόγος καὶ περὶ τούτων βούλομαί σε διαβεβαιούσθαι»

Αγαπητοί μου αδελφοί, μέσα στον ετήσιο κύκλο η Αγία μας Εκκλησία έχει αφιερώσει τρείς Κυριακές προς τιμήν των πατέρων των Οικουμενικών Συνόδων. Η πρώτη είναι η έβδομη Κυριακή μετά το Πάσχα προς τιμήν των Αγίων Πατέρων της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου. Η δεύτερη μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Ιουλίου προς τιμήν των αγίων Πατέρων της Τετάρτης Οικουμενικής Συνόδου. Και η τρίτη το μήνα Οκτώβριο στο πρώτο επίσης δεκαπενθήμερο προς τιμήν των αγ. Πατέρων της εβδόμης Οικουμενικής Συνόδου.

Σήμερα λοιπόν τιμάμε τους Αγ. Πατέρες της Δ’ Οικ. Συνόδου. Γι’ αυτό το Αποστολικό Ανάγνωσμα και το κείμενο του ιερού Ευαγγελίου είναι αφιερωμένα προς τιμήν της ημέρας.

Εμείς λοιπόν σήμερα θα κάνουμε λόγο επί του Αποστολικού Αναγνώσματος που προέρχεται από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τον μαθητή του Τίτο. Και τι του λέει; «πιστὸς ὁ λόγος, τέκον Τίτε, καὶ περὶ τούτων βούλομαί σε διαβεβαιούσθαι».

Παιδί μου Τίτε, αυτά τα λόγια είναι αξιόπιστα και θέλω να τα βεβαιώνεις και με την δική σου προσωπική μαρτυρία. Αλήθεια ποια λόγια; Αν διαβάσουμε το πιο πάνω κείμενο της Επιστολής τότε θα διαπιστώσουμε και θα καταλάβουμε το νόημα των λόγων του. Τονίζει ο Απόστολος την ευσπλαχνία, την καλοσύνη και την αγάπη του Θεού για τους ανθρώπους.

Μίαν αγάπη χωρίς μέτρο και όριο. Δεν την αξίζουμε αυτή την αγάπη διότι η ζωή μας, η συμπεριφορά μας απέναντί Του και απέναντι στους συνανθρώπους μας δεν αξίζει την αγάπη του Θεού. Είναι λοιπόν αληθινά αυτά τα λόγια και η προσωπική μας μαρτυρία να τα βεβαιώνει και να γίνεται παράδειγμα σε κάθε συνάνθρωπο μας Χριστιανό.

Για τον Χριστιανό αδελφοί, η πράξη η χριστιανική συνδέεται άρρηκτα με την αλήθεια του Ευαγγελίου. Η πίστη μόνη της, δεν αρκεί για την σωτηρία. «Οἱ πεπιστευκότες τῷ Θεῷ καλῶν ἔργων προΐστασθαι». Όχι μόνο να κάνουμε καλά έργα αλλά και να πρωτοστατούμε σ’ αυτά. Τα καλά έργα, είναι ωφέλιμα σ’ αυτούς που τα πράττουν και σε εκείνους χάρη των οποίων γίνονται, προπαντός είναι καλά και ευάρεστα στο Θεό.

Προτρέπει τον μαθητή του Τίτο επίσης, να αποφεύγει: «μωράς δε συζητήσεις καὶ γενεαλογίας καὶ ἕρεις καὶ μάχας νομικὰς περιίστασο· εἰσί γαρ ἀνωφελεῖς καὶ μάταιοι». Μακριά από συζητήσεις ανόητες και μάταιες, γύρω από διάφορα ζητήματα του παρελθόντος, που έχουν σχέση με την Ιουδαϊκή πίστη, δεν ωφελούν.

Ένα άλλο σημαντικό που τονίζει επίσης είναι να μην επιμένει πολύ με αιρετικούς πλανεμένους ανθρώπους. Οι συμβουλές προς αυτούς να έχουν όριο: «αἱρετικὸν ἄνθρωπον μετὰ μίαν καὶ δευτέραν νουθεσίαν παραιτοῦ, εἰδὼς ὅτι ἐξέστραπται ὁ τοιοῦτος καὶ ἁμαρτάνει ὧν αὐτοκατάκριτος». Με τους αιρετικούς λέγει μην επιμένεις πολύ, διότι αυτοί ζουν κυριευμένοι στην αμαρτία και έχουν αυτοκατακριθεί από μόνοι τους. Είναι χαμένοι για την κόλαση.

Βλέπετε αδελφοί, ότι η αίρεση δεν είναι κάτι το νεοφανές, ανάγεται στα πρώτα Αποστολικά χρόνια. Ο διάβολος ενσπείρει διχόνοιες και διαστροφές στο νου του ανθρώπου, στο ψεύδος της πίστεως και της αλήθειας.

Οι άγιοι πατέρες που εορτάζουμε σήμερα, αγωνίσθηκαν ακριβώς για την επικράτηση της αλήθειας της πίστεως και την κατάδειξη του ψεύδους. Η αγία μας Εκκλησία είναι το ασφαλές και απάνεμο λιμάνι. Είναι η άγκυρα που διασφαλίζει την αλήθεια της πίστεως, και την ενότητα δια του Αγ. Πνεύματος στα μέλη της Εκκλησίας του Χριστού. Αδελφοί «στήκετε καὶ κρατῆτε τὰς παραδόσεις ἅς ἐδιδάχθητε» στην μητέρα μας την Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Αμήν!

TOP NEWS